Владимир Путин нареди започването на изтеглянето на руските войски от Сирия, предаде Интерфакс.

Руският президент изненадващо пристигна днес във военновъздушната база "Хмеймим" в арабската република.

 

 

 

Той бе посрещнат от сирийския лидер Башар Асад и руския министър на отбраната Сергей Шойгу. В тяхно присъствие Путин обяви, че Русия и Сирия са изпълнили задачата да разгромят "Ислямска държава".

"Нареждам на министъра на отбраната, на началника на Генералния щаб - да се пристъпи към изтегляне на руската група войски към местата на тяхното постоянно разположение", обяви Путин пред военнослужещите в "Хмеймим".

И допълни:

"Вие се завръщате с победа в родните си огнища, при своите близки, родители, жени, деца, приятели. Родината ви очаква, приятели. На добър път. Благодаря ви за службата."

Русия започна военната си операция в Сирия на 30 септември 2015 г. Путин обяви, че праща войски в арабската република по молба на нейното "законно правителство" и президента Башар Асад за оказване на помощ в борбата срещу "Ислямска държава".

 

Путин обеща, че срещу терористите в Сирия ще бъде нанесен безпрецедентен удар, ако те отново надигнат глава.

Той изтъкна също, че жертвите няма да накарат Русия да отстъпи в борбата срещу тероризма:

"Това изобщо не е в характера на нашия народ. Напротив, паметта ще ни даде допълнителни сили за изкореняване на онова абсолютно зло, каквото представлява международният тероризъм, под каквато и маска да се крие."

Президентът се зарече, че никога няма да бъдат забравени жертвите и загубите, дадени в борбата срещу терора и в Сирия, и в Русия.

 

На 6 декември руският Генщаб обяви, че Сирия е изцяло освободена от терористите, а всички формирования на "Ислямска държава" на територията на страната са унищожени.

Малко след това Путин направи изявление за пълния разгром на групировката, като отбеляза, че е получил съответния доклад от Шойгу. Той не изключи да останат някои огнища на съпротива, но увери, че като цяло работата е свършена.

За периода, през който продължи руската военна кампания в Сирия, от Министерството на отбраната в Москва признаха за близо 40 загинали военнослужещи. Според медиите в Русия обаче става дума за над 60 смъртни случая.

Путин и Асад обсъдиха бъдещето на сирия.

Путин имаше още една среща с Башар Асад, този път насаме. Той увери, че Русия заедно с Турция и Иран е готова да окаже съдействие за възстановяването на мирния живот в арабската държава.

Асад благодари на Путин за военната помощ.

От Сирия руският президент отлетя на работно посещение в Египет.

Изтеглянето на руските войски от Сирия няма да отнеме един ден, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

"Президентът всъщност отбеляза, че "Хмеймим" ще остане, ще остане и базата в Тартус", каза той.

Сергей Суровикин - главнокомандващ руската група войски в Сирия, уточни, че ще бъдат изтеглени 23 самолета, 2 хеликоптера, военната полиция, център по разминиране и военна болница.