Износът на България за първите 10 месеца на 2017-а за трети страни се е увеличил с 15,9%, сочат предварителните данни на Националния статистически институт. Той възлиза на общо 14 762.5 млн. лева.

За първите  9 месеца спрямо миналата година износът към държавите членки на Европейския съюз също се е увеличил, но по-малко - с 10,9%. Обаче е значително повече като обем - 25 542.8 млн. лева.

Основните ни партньори извън ЕС остават същите - 52% отиват към Турция, Русия, Китай, Сърбия, Македония и САЩ. В рамките на съюза най-много изнасяме за Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия.

"Артикули, класифицирани главно според вида на материала“ (текстил, кожа, каучук, и пр.) е сферата, в която България бележи ръст за износа както към ЕС, така и към трети страни. В Европа расте и търсенето за "минерални горива, масла и подобни продукти“, а навън - за "разнообразни готови продукти" (мебели, облекло, уреди).

Вносът също бележи ръст, като в това отношение разликата между трети страни и ЕС е още по-голяма. Основно от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция у нас са внесени стоки за 27 278 млн. лева, 11,1% повече спрямо периода януари-септември миналата година. А извън съюза за януари-октомври 2017 г. вносът се е увеличил с 24,4% до 17 444 млн. лева.

Най-много внасяме от Русия, Турция, Китай и Сърбия.

Най-голям ръст на вноса и от ЕС, и от трети страни е с стоките, класифицирани като "необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“. Русия, Турция и прочие внасят все повече "мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“, а европейските страни - "минерални горива, масла и подобни продукти".

Външнотърговското ни салдо (износ-внос) е отрицателно както спрямо ЕС, така и спрямо трети страни, сочат данните на НСИ.