България ще получи за четири години от УЕФА 3 милиона евро за изграждане на нови игрища и съблекални, съобщи президентът на БФС Борислав Михайлов. Това стана по време на визитата на шефа на европейската футболна централа Александър Чеферин в София.

Средствата ще се отпускат по специална програма и ще се дават за отделни проекти, които бъдат одобрени и които касаят най-вече детско-юношеският футбол. Стартът на кампанията е от 2018 г. Ще има и друга програма, която пък ще заделя пари за ремонт на училищни салони и спортни площадки.

Чеферин се срещна с премиера Бойко Борисов, с министъра на младежта и спорта Красен Кралев, а също така с кметове от националната сдружение на общините. Той даде пресконференция в новата база на БФС до резиденция "Бояна" в столицата, изградена с пари от УЕФА по програмата "Хеттрик".

На брифинга Борислав Михайлов за първи път обяви, че ще се кандидатира за нов мандат начело на БФС. В края на седмицата ще заседава изпълкомът на БФС и ще определи дата и място за изборния конгрес през февруари 2018 г.

Чеферин похвали базата "Дом на футбола" в "Бояна", нахвали и Михайлов, когото нарича "Боби" и определя като "личен приятел". Словенецът изрази задоволство от срещите с премиера Борисов и с кметове.

По думите му властимащите в България искали да подпомагат развитието на футбола.

"България е футболна страна", заключи той.

Въпросните средства не се отпускат за изграждане на стадиони, най-малкото защото са недостатъчни, пък и УЕФА не се занимава с толкова мащабни съоръжения. Тук се намеси и Красен Кралев, по думите на който на срещата с Бойко Борисов е повдигнат въпроса за нов национален стадион. Приоритет обаче е футболната инфраструктура по места и едва когато тя е в задоволително състояние, ще се помисли държавата да отпусне пари за голяма арена, която да замени ст. "Васил Левски".

Според Чеферин в качеството си на член на изпълкома на УЕФА Борислав Михайлов отстоявал "агресивно" българските интереси, но това било обяснимо. Босът на европейския футбол е наясно, че на БФС предстои изборен конгрес.

"Помня Любослав Пенев като добър, че и даже отличен футболист, но не го познавам лично. Не мога да му дам оценка", така Чеферин отговори на питане за Любослав Пенев, който ще опита да свали от поста му Борислав Михайлов.

Самият Михайлов отклони повечето въпроси за конгреса. Той каза, че чще говори само пред делегатите, а няма да дава интервюта. Чувства се уверен, че ще спечели още един мандат. Обявяването на въпросните проекти не били предизборна акция, посещението на Чеферин се планирало отдавна.

Също така Боби не се притеснява, че ако загуби друг ще разпределя средствата от УЕФА. 

Александър Чеферин призна, че УЕФА търси начини да намали все по-голямата разлика между богатите клубове и останалите в Европа. За целта се организират срещи с Европейския съюз, тъй като някои от набелязаните мерки на централата противоречат на законите на съюза и на отделните страни.

Планира се, например, въвеждане на т.нар. "данък за богати" при надвишаване на определена сума за трансфери. Подобна има в Националната баскетболна асоциация, с единствената разлика, че там става въпрос за заплатите на играчите.

Чеферин даде пример с италиански клуб, който е преостъпил 56 футболисти. И един португалски, дал под наем 25 състезатели, чиято средна възраст е над 25 г. Мислят се мерки срещу подобни явления.

Словенецът каза, че случаят с европейското през 2020 г., което ще се играе из цяла Европа, а не в една или две страни, е еднократен проект по случай 60 г. от първите финали на Стария континент. След това отново ще се мине на вариант с един или два домакина.