Информационният сайт "Нюзфронт" (news-front.info), който бе засечен от Европейската служба за външна дейност, че разпространява фалшиви новини в България, е свързан с руската държава, а журналисти от "Информационната агенция на Новорусия" вероятно имат връзка с опита за преврат в Черна гора от миналата година. Това показва разследване на "Дневник"

Кои са "Нюзфронт"

Изданието "Нюзфронт" има версии на английски, немски, френски, испански, италиански, български, сръбски и руски език. Българите, които работят за сайта, участват като организатори на други инициативи на Русия у нас, стоят и зад смъртната заплаха във фейсбук за хора, обявени от тях за русофоби. По случая тече разследване на ГДБОП. В секцията "За нас" в българската версия пише: "Преди четвърт век Западът успя да ни повали. Рухна великият Съветски съюз (...) Днес Русия като феникс се възражда от пепелта на униженията и предателствата. (...) Ние, информационна агенция « НЮЗ ФРОНТ" - войниците доброволци на информационния фронт, водещи неравен бой с циничните лъжи, фалшификации, фалш, мамипулациите и дезинформацията, тоест това оръжие за масово поразяване, което Западът използва срещу всички нас в захватническата колониална война от ново поколение."

Домейнът на информационната агенция е регистриран със скрито име на собственика. За да функционира като средство за масова информация, на агенцията обаче ѝ е необходим лиценз от руската Федерална служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации – РОСКОМНАДЗОР. От регистъра на регулатора се разбира, че собственик на агенцията е "МедиаГрупп НьюсФронт" с адрес в Крим, град Бахчисарай. От руския търговски регистър се вижда, че собственици на фирмата с равни дялове са Константин Сергеевич Книрик, който е и "ръководител" на агенцията, и Михаил Анатолиевич Синелин, разказва "Дневник".

Кои са собствениците

Биографиите и на двамата никак не са безинтересни. Книрик се оказва, че е ръководител на регионалния клон на националистическата партия "Родина" в анексираната от Русия, но непризнатата като руска територия Република Крим и депутат от Бахчисарайския градски съвет. Сегашният руски вицепремиер Дмитрий Рогозин е един от основателите на партията. Книрик е един от учредителите на неправителствената Регионална обществена организация "Глобални информационни технологии", а според публикация в znak.ru организацията e получила през 2016 г. грант от фонда за поддръжка на неправителствения сектор към президента на Русия 3 млн. рубли за финансиране на News Front. Името на News Front се съдържа и в множество други проекти за държавно финансиране, които обаче са подавани от името на "Общественно-патриотический проект "Нашата Велика Победа" с лидер Олег Слюсаренко. Последната организация бе сред свързаните с опита за преврат в Черна гора, твърдяха медии преди година. През септември 2016 г. заподозреният за подготовката на държавния преврат Неманя Ристич се е срещал с Оксана Сазонова и Сергей Белоус от News Front. Малко по-късно двамата журналисти са задържани в Косово и експулсирани, разказва още "Дневник". Михаил Синелин до края на миналата година е заместник-директор на Руската агенция за застраховане на експортни кредити и инвестиции (ЭКСАР).Съпруг е на сестрата на финансовия съветник на Путин Сергей Глазьев - Юлия. Синелин е работил с Пьотр Михайлович Фрадков - директор на ЭКСАР и Росэксимбанк. Последният е син на Михаил Фрадков, бивш директор на външното разузнаване на Руската федерация (2007-2016 г.) и бивш премиер и наследник на Леонид Решетников като директор на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), разкрива още "Дневник".

Българската редакция на "Нюзфронт" стои и зад призива за "отстрел на русофобите" в страната, публикуван във фейсбук групата "България и Русия - заедно вовеки" на 11 ноември.

"Членовете на групата, те са кореспондентите на News Front, съобщават, че няма да оставят своята работа по укрепване на дружбата с Русия и разобличаването на "ястребите" на хибридната война от страна на САЩ и редица държави от Европейския съюз", пише в публикация на сайта от 15 ноември.

Петя Паликрушева и Ася Иванова са посочените на сайта имена на служителите в българската редакция. Петя Паликрушева-Иванова оглавява движение "Че Гевара". Съпругът ѝ Павел Иванов е лидер на партия "Съюз на българските комунисти", става ясно още от разследването.