Главният прокурор Сотир Цацаров е присъствал на инфарктното заседание на парламента, на което се разглеждаше докладът на Бюрото за контрол над специалните разузнавателни средства за 2016 г., за да "страхува" депутатите от ГЕРБ.

Това недвусмислено се прокрадна в думите на председателя на Бюрото Бойко Рашков при участието му тази вечер в "Лице в лице" по бТВ. Както Клуб Z писа, миналата седмица Рашков изнесе пред депутатите на открито заседание, притеснителни данни за незаконно подслушване, в това число на магистрати. Реакцията от страна на парламентарната група на ГЕРБ, най-вече от страна на председателя на правната комисия Данаил Кирилов бе, че Рашков се опитва да политизира темата и да си спечели втори мандат начело на комисията. Още преди да започне дебатът по темата от ГЕРБ се опитаха да поканят в залата за присъствие всичките шефове на служби, както и обвинител номер едно, но не и Рашков. 

"Изнасянето на тези данни трябваше да окаже положителен ефект. Миналата година двата доклада за 2014 г. и 2015 г. бяха до такава степен неглижирани от Народното събрание, че се изгледаха за 40 минути без дебат. Но проблемите се натрупаха и вече пречат на работата на Бюрото. Исках да се вземат мерки, но това не беше чуто. Имаше вместо това вметки, че аз изразявам лично мнение (от Данаил Кирилов - б.р.). Докладът е колективен труд. Същите проблеми бяха изложени в парламентарната комисия за контрол над службите. Там обсъждането мина в друга атмосфера. Не знам защо се получи така в пленарна зала. Имаше страх в тези хора, от една партия, има страх, насаден от някой друг. Бяха довели главния прокурор като една тежка артилерия да ги крепи. Нито ДАТО, нито ДАНС, нито прокуратурата имаха работа там. Вместо да обяснят има или няма пропуски в тяхната работа, те се явиха като критици на Бюрото. Поведението им до някаква степен беше нахално", заяви Рашков.

Той определи поведението на службите и на ГЕРБ като "неизбежна отбрана" - без да е твърдял, че имало масови подслушвания, всички скочили срещу него:

"За мен е много странна позиция, може би зависимост. Една от парламентарните групи заемаше тази позиция на неизбежна отбрана и ми пречеше да се изказвам. Дали са народни представители или представители на омразата... ".

По повод доклада на Бюрото, в който се казва, че четирима магистрати са били подслушвани незаконно, посочи:

"Не мога да си обясня каква е тази упоритост да се твърди, че няма магистрати. По тях исканията са от ДАНС, прокуратурата и ГДБОП. Тези хора са били подслушвани неправомерно".

И уточни, че спрямо тях са били прилагани СРС без да са били "обвинени" в тежки престъпления, наказуеми с над 5 г. затвор, каквото е изискването за СРС. 

Тези действия са извършвани в различен период от време, при различни власти, така че не може да се говори за политизация, каза още Рашков. По думите му службите и обвинението "са с нагласата, че едва ли не те са над закона и могат да го нарушават". 

Рашков още веднъж изрази съжаление, че НС не е обърнало внимание на констатациите в доклада му. Стана ясно и че явно в действителност е в немилост в ГЕРБ, защото премиерът Бойко Борисов е отказал поисканата от Рашков среща.

По отношение на делото на заместника му Георги Гатев, отстранен по искане на ДАНС и прокуратурата с мотива, че се е срещал с подсъдими да ги консултира как да направят проверка били ли са обект на СРС, Рашков каза, че съдът скоро ще се признесе, въпреки протакането от страна на държавната комисия по сигурността на информацията. Но че е убеден в невинността на заместника си.