Главният прокурор Сотир Цацаров е бил в Сърбия чисто протоколно, заяви тази сутрин в ефира на Нова тв заместничката му Ася Петрова. През миналата седмица Цацаров замина за Белград за среща със сръбската си колежка Загорка Доловац. Това пътуване породи въпроси поради факта, че се случва в навечерието на старта на мегаделото за източването на КТБ, което тръгва утре. От няколко години в Белград живее основният обвиняем - банкерът Цветан Василев, а сръбските власти отказват екстрадицията му в България въпреки настояването на държавното обвинение у нас.

"Беше проведена работна среща, подписахме споразумения за сътрудничество по наказателни дела. Параметрите му не касаят конкретни дела или обвиняеми лица. Това е нормална протоколна среща между двама главни прокурори. Споразумението касае принципни въпроси. Няма как да ви кажа дали сега или в бъдеще ще бъде приложено към конкретни дела. Тези визити се приготвят в рамките на дълъг период от време и се съобразяват с ангажиментите на двамата главни прокурори. Стечение на обстоятелствата е, че се случи през миналата седмица", заяви Петрова.

На въпрос на водещия дали очаква справедливост по делото КТБ, Петрова отговори:

"Разбира се, че очаквам справедливост. По всеки случай."

Ася Петрова потвърди и малко комичната новина от миналата седмица - че прокуратурата ще проверява нагласен ли е конкурсът "Мис България 2017" по сигнал на... евродепутата Николай Бареков. 

От думите й стана ясно още, че МВР упражнява "неефективен контрол" върху притежателите на оръжия, вследствие на което не е ясно колко души у нас се разхождат с пушки и пистолети с изтекло разрешително.

"Липсва единен електронен регистър, който МВР трябва да изгради. На няколко пъти им указахме да изпълнят закона, но се оказа, че не разполагат с достатъчно бюджет. Обещават, че ще бъде изготвен до 2018 г.", смая водещия заместничката на Цацаров.

По думите й у нас има над 340 000 регистрирани оръжия, като над 124 000 са тези на физически лица с цел "самоотбрана". В тази бройка няма ловци.

"Държане на оръжие с цел самоотбрана е крайна мярка, лицето трябва да докаже нуждата от него, а властите много често правят формална проверка", посочи още един проблем Петрова. 

Прокурорската проверка приключила с разпореждането да бъдат иззети 6191 оръжия.

От думите й стана ясно още, че продължават проверките и за състоянието на язовирите у нас. Както и при язовир "Бели Искър", захранващ столицата с питейна вода, проблеми имало и при язовир "Огняново". Проблемът се корени в прехвърлянето на отговорност между различни институции, кой трябва да го стопанисва.

По скандалите с незаконното подслушване, за което говори в парламента шефът на Бюрото за контрол на СРС, Ася Петрова посочи, че няма какво повече да добави към вече казаното от началника й.

По делото "Килърите", завършило с доживотен затвор без право на замяна, Петрова посочи: "Изпитвам удовлетворение от финала на този казус. Има капчица надежда и вяра в справедливостта."