Пълна победа удържа чалгата на малкия екран: наблюдаваме най-ярката звезда в родната телевизионна галактика – българина, успял в живота, без да чете. И той не само не крие този факт, а твърди, че се гордее.

В един и същи ден страната ни се мята между телевизията и една по-стара медия, книгата. От една страна, имаме този триумф в "Биг брадър", от друга - започва Коледният панаир на книгата. Очакваме хиляди българи да посетят тази седмица изложението, за да отлетят сред хилядите нови светове, създадени с думи. Толкова много думи в кораба майка НДК, които няма да бъдат прочетени от онези, посочили своя естетически идеал в риалити шоуто!

Едните откриват героя на новото време в телевизията, другите го търсят в книгите. Първите не пестят пари за sms-и, за да гласуват за нечетящия, вторите събират левчета, за да избягат от тази реалност чрез книгите.

А създателите на тези два свята са все хора на словото. Такива са и онези, които конструират фалшивата реалност "Биг брадър" и предлагат на зрителите да се посмеят над уродливото. И така, подсмихвайки се днес, след някой и друг ден народът не на шега ще гласува за същите тези герои пред урните.

Затова не се чудете откъде дойдоха тези хора в парламента, не питайте защо културата е последна грижа на държавата. Фрийк шоуто отдавна е част от властта. Днес в България нито науката е слънце, нито успехът има общо с книгата. Казаха ви го от телевизора.

"Площад Славейков"

[[nid:61704]]