Шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) заяви, че към електронното гласуване трябва да се подхожда "максимално позитивно и доверително". Кирилов каза това малко след като участва в симулация на електронно гласуване, организирана от ЦИК.

"При всички положения няма на 100% сигурен и непробиваем способ, на който може да се има доверие. Всичко може да бъде опорочено, ако има такова намерение. Ние гласуваме, за да утвърждаваме правила и да защитаваме права, така че би трябвало да подхождаме максимално позитивно и доверително", каза Кирилов.

Той допълни, че системата е била по-сложна от неговите очаквания, но потвърди, че волята му е била "удостоверена точно и проверена". Кирилов не даде ясен отговор на въпроса кога е реалистично да се въведе електронно дистанционно гласуване. Според него трябва да се подходи спокойно, без излишно бързане.

"Имаме нужда от това гласуване. То е важно българите от чужбина да участват активно в изборния процес", заяви Кирилов.

Според него преди въвеждането на електронния вот трябва да сме убедени, че от всички възможности сме избрали най-сигурната.

"Демонстрацията на електронно дистанционно гласуване потвърди опасенията на БСП, че България не е готова за тази сестема."

Това обаче заяви депутатът от БСП Филип Попов. Според него тази симулация е показала защо не трябва да се въвежда електронно дистанционно гласуване.

"Тези, които са имали такъв вариант за гласуване, са се отказали от него. Никъде в света няма такъв вариант на гласуване. Той е предпоставка за манипулация за тайната на вота, за оказване на натиск върху гласоподавателя, защото на практика се гласува извън контролирана среда, извън СИК. Няма никаква софтуерна гаранция, че до рамото на избирателя няма да стои някой, който да му казва как да гласува, и няма да му вземе този електронен подпис и да гласува вместо него", обясни Попов.

Шефът на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов обясни, че технологията, която се демонстрира, е основана на т.нар. смарт карта. Той обаче допълни, че тя носи своите съмнения. Според него ще бъде добре България да работи съвместно с големите утвърдени държави в тази област. Преди стартиране на гласуването от "Информационно обслужване" АД представиха презентация как се гласува със смарт карта.

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова съобщи, че до края на годината ще бъдат проведени три симулации на електронно гласуване. И припомни, че такива са разпоредбите на Изборния кодекс. Нейкова допълни, че днешната симулация пресъздава избори за членове на ЕП, избори за народни представители и избори за кмет на община. Тя поясни, че всички ще могат да избират между измислени кандидати, партии и коалиции. Процесът включва регистрация за гласуване, самия процес на гласуване, след което всеки гласувал избирател има възможност да направи проверка на своя индивидуален вот.

69 души се включиха в симулацията на електронно дистанционно гласуване. Сред тях бяха Кирилов, Попов, шефът на ЦИК Ивилина Алексиева, депутати и журналисти. В бюлетините фигурираха измислени партии, коалиции и кандидати. Гласуването се осъществяваше на 14 лаптопа и за него бяха предвидени 120 смарт карти. Системата за дистанционно електронно гласуване е разработена от „Информационно обслужване“ АД съгласно договор, сключен с ЦИК. Разработената система за целите на симулациите е съобразена с разпоредбите на Изборния кодекс.