Софийската градска прокуратура (СГП) внесе днес в Специализирания наказателен съд (СпНС), т.е. -  по новите правила, обвинителен акт срещу Даниел Митов – бивш министър на външните работи, и Христо Ангеличин – негов бивш заместник.

Митов е обвинен за престъпление по служба, а Ангеличин в безстопанственост, уточняват от ведомството, оглавявано от Сотир Цацаров.

Става въпрос за поръчката за фирма, която да обслужва МВнР при командировки в чужбина, да осигурява билети, логистика и пр.

Тъй като по това време обществените поръчки на МВнР по ЗОП се бавели поради множество обжалвания на резултатите, Даниел Митов временно сключил споразумение с Министерството на земеделието и храните, тъй като то отговаряло на закона и имало избрана такава фима чрез редовна процедура по ЗОП.

"Даниел Митов е обвинен в това, че в периода от 15.01.2016 г. до 22.07.2016 г., като министър на външните работи, при условията на продължавано престъпление не изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за търговско дружество, и от това настъпили значителни вредни последици в размер на 494 458,03 лв. за Министерство на външните работи (МВнР) - престъпления по чл. 282 ал.2 вр. ал.1 вр. чл. 26 ал.1 от НК - пишат от прокуратурата.

В нарушение на Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки, сключвайки споразумения към договор с Министерство на земеделието и храните (МЗХ), Митов задължил МВнР да преведе чрез МЗХ на търговското дружество инкриминираната сума и не предвидил контрол по изпълнението на ценовото предложение по така сключените споразумения."

Даниел Митов е с мярка за неотклонение „Подписка“.

За същото е и обвинението на Ангеличин, по-конкретно - че нарушил задълженията си да наблюдава и контролира дейността на дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване”. Става въпрос за същата сума, изплатена по две споразумения между МВнР и МЗХ.

"Христо Ангеличин е обвинен в това, че в периода от 15.01.2016 г. до 22.07.2016 г., като длъжностно лице - заместник-министър на външните работи, при условията на продължавано престъпление, в нарушение на задълженията си да наблюдава и контролира дейността на дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване” в МВнР, не упражнил  достатъчен контрол върху работата на директора на тази дирекция - ще опита да докаже прокуратурата. -

В резултат на това са последвали значителни щети за Министерство на външните работи в размер на 494 458,03 лева , изплатени по силата на две споразумения сключени между МВнР и МЗХ, на търговско дружество, като сумата е недължимо платена, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение - престъпление по чл.219, ал.2 , вр. ал.1 , вр чл.26 , ал.1 от НК.

Вместо да се спази закона, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП, МВнР сключило две споразумения (от 15.01.2016 г. и от 22.04.2016 г.) с МЗХ, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез Министерството. С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ."

Срещу Ангеличин има и друго дело за 800 000 лв. за 12 компютърни телефонни централи за мисиите ни зад граница.

Предстои насрочване на делото от съда.