Мощна експлозия и последвал голям пожар разтърси тази сутрин газовата станция в Баумгартен, община Вайден ан дер Марх, провинция Долна Австрия, съобщават местни и световни медии.

Баумгартен се намира на около 40 километра от границата със Словакия. В станцията се депонира вносен газ от Русия, Норвегия и други страни.

В резултат на експлозията спря газовият поток от Русия към три държави в Европа - Италия, Словения и Унгария. Причина е наложилото се спиране на газа по основния маршрут от Словакия за Австрия.

По първоначални данни един човек е загинал, а поне 18 души са били ранени. Според някои източници броят на пострадалите е 60.

Експлозията е разтърсила газовото депо в 8,45 ч. местно време (9,45 ч. българско). Взиривът е причинил огромен пожар.

Начаса са пристигнали пожарни коли и спасителни екипи, всички заети са били евакуирани, районът е бил отцепен от полицията.

“Предизвиканият от експлозията огромен пожар е почти овладян, но гасенето на по-малки огнища продължава. Положението е под контрол”, заяви за в. “Ди Пресе” говорител на фирмата Gas Connect Austria, стопанисваща депото.

Въпросната газова станция е най-голямата в Австрия. Там се извършват замервания, проверява се качеството и газът се сгъстява, преди да се даде зелена светлина за по-нататъшен транспорт.

От руската компания "Газпром експорт" съобщиха, че се опитват да пренасочат потоците през заобиколен маршрут така, че европейските клиенти да не бъдат засегнати.