“Знам, че нашата страна би обедняла, ако си тръгнете. Искам да останете. Високо оценявам работата ви. Вие обогатявате всеки клон на британската икономика, обществото, културата и съвместния ни живот.”

Това пише премиерката на Великобритания Тереза Мей в отворено писмо до близо 3 милиона граждани на държави от ЕС, които в момента живеят и се трудят на Острова.

Мей проявявала разбиране за страховете на тези хора преди Вrexit - излизането на Великобритания от ЕС. Същевременно била радостна да им обещае, че техните права ще бъдат зачитани и гарантирани.

Мей била горда, че тези хора са решили да живеят в нейната страна и се надявала те останат и след Вrexit, след като се стигне до споразумение с Брюксел.

Премиерката пише още, че правата на гражданите на ЕС ще бъдат гарантирани с нов закон. Наред с това идната година ще бъде въведена нова система за подаване на молби за постоянно пребиваване във Великобритания. Таксата ще е 72,50 паунда (82 евро) за възрастен. Мей обаче успокоява: “Сега нищо не трябва да предприемате.”

“Можете да се чувствате сигурни, тъй като вече има детайлно споразумение между ЕС и Великобритания как искаме да защитаваме вашите права, както и тези на живеещите в държави от ЕС британски граждани. Погрижихме се при тези преговори на първо място да са хората. Това го обещах, ще го правя и при всяка следваща фаза на този процес”, уверява Тереза Мей.

В края на отвореното си писмо тя пожелава на всички живеещи във Великобритания граждани на държави от ЕС една хубава Коледа и щастлива Нова година.

Тереза Мей е убедена, че ще се стигне до такова споразумение с Брюксел, което да гарантира регулирано излизане на Великобритания от ЕС.

След последните договорености с Брюксел тя гледала на следващата фаза с ново чувство на оптимизъм, заяви премиерката вчера в парламента в Лондон и допълни: “Ние ще излезем от ЕС, но ще го направим по такъв гладък начин, който ще гарантира нашето ново особено партньорство с приятелите ни.”