В Европейския парламент в Страсбург днес е ден на кебапа. Точно когато стане време за вечеря, депутатите трябва да дебатират по предложение на Комисията да разреши на дюнерджиите да добавят в месото фосфати. Те го правят сочно. Но според критиците им вредят на сърцето.

Научно изследване през 2012 г. показа потенциална връзка между увеличеното фосфатно съдържание в храните и риска от сърдечно-съдови заболявания. Европейската агенция по сигурността на храните излезе със становище, че тази опасност не може да се свърже с поемането на фосфор или фосфатни добавки към храните. Друго изследване от 2013 г. обаче показа връзка между богатите на фосфор диети и повишената смъртност в САЩ.

Европейското законодателство по принцип забранява използването на фосфати в приготвянето на месни полуфабрикати. Те се използват да запазят аромата и да задържат водата. Но както всяко европейско правило, така и това има изключения.

С проблема продължава се занимава Европейската агенция за сигурност на храните. Тя трябва да се произнесе до края 2018 година.

Брюксел увещава европейските законодатели поне дотогава да разрешат фосфатите. Но избраниците на европейските народи изглеждат непреклонни.

Здравната комисия на Европейския парламент се обяви на 28 ноември т.г. с 32 на 22 гласа против предложение на Комисията да бъдат разрешени фосфорна киселина, фосфати и полифосфати в дюнер кебапа от овнешко, агнешко, телешко, говеждо и пилешко.

Гласуване в пленарната зала по предложението е насрочено за фаталната сряда, 13 декември. За да му бъде наложено вето, трябва абсолютно мнозинство, т.е. минимум 376 гласа от общо 751 евродепутати.

Като главни противници на сочния кебап с фосфати се очертават групите на “Социалистите и демократите” и на “Зелените / Европейския свободен алианс”. Те са подготвили резолюция против оторизацията за използване на фосфати във “вертикалните шишове със замразено месо”.

В началото на мандата си председателят на Комисият Жан-Клод Юнкер обеща, че тя ще бъде “голяма за голямото и малка за малкото”.

Преведено от брюкселски жаргон, това означава, че тя няма да предлага законодателство по дребни битови въпроси и ще остави повече свобода на националните правителства.

“По-доброто регулиране” е ресор на първия зам.-председател на Комисията Франс Тимерманс.

Той досега успя да намали законодателните инициативи на Комисията с 90 и планира да отмени още 15 догодина.

Кебапът обаче се е проврял през ситото. Като мигрант през телена ограда. Кебапната индустрия създава 200 000 работни места в Европа, пише британският “Гардиън”.

Според министър-председателя Бойко Борисов тя укрепва отношенията на България с арабските страни и е преграда против тероризма.