Депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси отхвърлиха днес ветото на президента върху част от бюджета на НЗОК за догодина, съобщи "Фокус".

Държавният глава използва правомощията си, за да върне текстовете, които създават мораториум върху новите лекарства. Той предвижда през 2018 г. здравната каса да не заплаща за нови медикаменти, за които е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък, както и на такива, които са част от списъка, но предстои да бъдат покривани от касата от 1 януари догодина. 

Радев посочи в мотивите си, че това създава различно третиране на здравноосигурените лица и засяга основното конституционно право за достъпна медицинска помощ. Здравният министър Кирил Ананиев ги определи за "несериозни".

12 депутати се съгласиха с него на днешното заседание на бюджетната комисия и гласуваха "за" отхвърляне на ветото. "Против" бяха шестима - депутати от БСП и ДПС, един се въздържа.

Червеният народен представител Румен Гечев коментира по време на краткия дебат:

"В момента се опитваме да оправим батак от 1999 г. Няма такава страна и народ с такава система на здравеопазване, но очевидно няма да я оправим с параграф 6-и от закона за бюджет на НЗОК за 2018 г. Дотам ли я докарахме да се занимаваме с 20-ина милиона към Касата? Здравната каса и системата ни имат ли възможност да преодолеят този проблем."