Френският президент Еманюел Макрон събра световните лидери във вторник на, за да говорят за климат и финанси, две години след като 195 държави приеха Парижкото споразумение за климата в опит да предотвратят най-лошия сценарий на глобалното затопляне.

Наблюдателите още тогава предупредиха, че без милиарди долари инвестиции в чиста енергия, целите на споразумението да се поддържа глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива ще остане само намерение.

"Надяваме се, че тази конференция ще включва действие, особено по отношение на осигуряването на финансова подкрепа за развиващите се страни, за уязвимите страни", каза бившият генерален секретар на ООН Бан Ки Мун пред АФП преди началото на форума.

След приемането на Парижкото споразумение през 2015 г. сред радост и шампанско с подкрепата на тогавашния американски президент Барак Обама, неговият наследник Доналд Тръмп хвърли голяма сянка като оттегли политическата и финансова помощ на САЩ. Тръмп, който нарича климатичните промени "измама", съобщи през юни, че САЩ ще се оттеглят от Парижкото споразумение, което за да бъде постигнато, трябваха две десетилетия и преговори между 200 държави.

САЩ са единствената страна, която отхвърли споразумението.

В понеделник Макрон заяви, че се надява Тръмп "да промени мнението си" и раздаде грантове на 18 учени, които се занимават с климата, 13 от тях от американски университети, за да могат те да продължат своите проучвания във Франция, за да "Направим нашата планета велика отново" (заигравка с предизборния слоган на Тръмп "Да направим Америка велика отново").

Парите отдавна са големият проблем в климатичния процес на ООН като развиващите се страни настояват за финансова помощ, за да им се помогне да направят скъпоструващата стъпка към по-малко замърсяващи енергийни източници, както и да имат по-голяма защита срещу природни явления, които променят климата като огромни наводнения, супер бури и т.н.

Администрацията на Тръмп няма да изпълни и финансовите задължения на САЩ , свързани с климата - те включват внушителните 2 млрд. долара от общо 3 млрд. обещани на Зеления климатичен фонд.  

Арнолд Шварценегер.

Американски президент на форума в Париж няма, но американският голям бизнес, както и регионални и местни лидери са във френската столица, за да покажат своята съпричастност към борбата с климатичните промени. Сред тях са бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумберг, бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер, Бил Гейтс, Ричард Брансън.

 

 

"Няма значение, че Тръмп напусна Парижкото споразумение, защото частният бизнес не се е оттеглил от него, общественият сектор - също, университетите, никой не се е оттеглил", каза Шварценегер.

Сред участниците в Париж са генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, президентът на Световната банка Джим Йон Ким, Тереза Мей, испанският премиер Мариано Рахой, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Бил Гейтс и Ричард Брансън пристигат в Елисейския дворец.

Тръмп не е бил поканен на срещата и САЩ - най-големият производител на емисии на вредни газове - ще бъдат представени на ниво посолство.

Отсъстват и лидерите на големи замърсители като Китай, Индия, Бразилия, Русия и Канада, както и германската канцлерка Ангела Меркел.

Богатите държави обещаха през 2009 г. да отделят 100 млрд. долара годишно за финансиране за климата в развиващите се страни от 2020 г. 

Според оценки на Международната агенция по енергетика ще са нужни инвестиции от около 3,5 млрд. трилиона на година в енергийния сектор към 2050 г., за да се остане под границата от 2 градуса по Целзий.