Порошенко получи нов шамар от Саакашвили.

Така украинските депутати, независимо от партийната им принадлежност и ориентация окачествиха решението на Печорския съд в Киев от понеделникда освободи от ареста бившия одески губернатор Михаил Саакашвили, който сега е лидер на Движението на новите сили (ДНС). Магистратите решиха, че уликите срещу него са недостатъчни.

Главната прокуратура на Украйна обяви, че ще протестира срещу съдебното решение. Едва ли обаче ще успее.

Оказа се също, че следствието е смекчило едно от обвиненията срещу Саакашвили. Така, ако случайно бъде осъден, той може да лежи до 5, а не до 10 години в затвора.

Самият Саакашвили и адвокатите му отричат всички обвинения. Като най-смехотворно те посочват твърдението, че той бил вземал пари от олигарси.

"Къде са парите бе, пичове? Няма ги парите. Но ако бяха влезли 210 000 долара, в Украйна щеше да има държавен преврат. Чухте ли, хора? Трябват ви 210 000 долара, за да смените властта в Украйна. Прокуратурата официално така казва. хайде да ги съберем", каза Саакашвили в съдебната зала.

Бившият президент на Грузия бе арестуван на 8 декември. Прокуратурата поиска той да бъде поставен под домашен арест за два месеца, като изтъкна редица мотиви, включително това, че някой искал да го убие. "У дома" щяла да го защити полицията. Саакашвили нарече това "бълнуване".

"Извинете, моля ви, когато плащате парите на данъкоплатците, за да ме следят през последните година-година и половина, бихте ли отделили двама охранители, скъпи господа от СБУ (Службата за сигурност на Украйна - б.р.), за да не бъда убит? След мен се движат постоянно три коли да ме следят. Във всяка от тях има по двама души - общо шестима. Дайте ми двама охранители. Аз не се страхувам, но ако сте толкова загрижени за живота ми, двама охранители от държавата - и няма да бъда убит", обърна се Саакашвили към властта в Киев.

Съдебното заседание продължи повече от 8 часа и решението бе Саакашвили да бъде освободен. След произнасянето му бившият губернатор на Одеса и президент на Грузия излезе на улицата, където бе възторжено приветстван от десетки привърженици. Той обеща да продължи да работи за свалянето на властта в Украйна.

Освен за Порошенко освобождаването на Саакашвили е шамар и по авторитета на главния прокурор Юрий Луценко. Обвинител номер 1 на Киев се зарече, че прокуратурата ще търси съдействието на ФБР или Скотланд ярд. Той е убеден, че експерти от някое от тези две ведомства ще могат да докажат правотата на обвиненията срещу Саакашвили.

Арестите

Михаил Саакашвили бе арестуван за кратко на 5 декември, след като в апартамента му в Киев нахлуха маскирани спецполицаи. Там се бяха стълпили привърженици на грузинския политик, които влязоха в сблъсъци със силите на реда и успяха да го измъкнат от полицейската кола.

Полицаите не успяха да открият Саакашвили в палатковия лагер пред парламента в Киев. Докато го търсеха там, на 7 декември той и хората му завзеха офиса на парламентарна комисия в хотел "Киев".

На 8 декември лидерът на ДНС бе повторно арестувани  му бяха предявени три обвинения, които можеха да му донесат общо 10 години затвор. Те са намерение за извършване на престъпление, извършване на престъпление от група лица и съдействие на престъпни организации и укриване на престъпната им дейност. Зад решетките Саакашвили обяви гладна стачка. А на 11 декември съдът го освободи.

Противник на Порошенко си е сложил маска с лицето му. Надписът на плаката гласи: "Петро! Стягай си боклуците и марш в Ростов!" Ростов на Дон е руски град на границата с Украйна.

Конфликтът с Порошенко

Михаил Саакашвили дойде на власт в родната си Грузия по мирен път след прозападен бунт през 2003 г., известен като Революццията на розите. Управлението му бе белязано от критики, че той монополизира властта и упражнява натиск върху съдебната система.

Той бе президент по време на катастрофалната петдневна война срещу Русия през 2008 г., която според критиците му е резултат на негови грешни сметки. Тогава от Грузия с руска помощ бяха откъснати Абхазия и Южна Осетия. Мнозина смятат, че с поведението си Саакашвили е предизвикал руската агресия.

След като сдаде властта през 2013 г., Грузия започна наказателно преследване срещу Саакашвили. Той отиде първо в Белгия , аслед това - в Украйна, където взе дейно участие в Евромайдана в края на 2013 г. и началото на 2014 г.

Саакашвили бе назначен за губернатор на Одеска област през 2015 г. заради реформите, които извърши в родината си. Той обаче се скара с украинския президент Порошенко, като го обвини в корупция. От украинското президентство пък твърдят, че грузинският политик се опитва да отклони вниманието от собствените си провали като ръководител. След като се оттегли от губернаторския пост, Саакашвили бе лишен от украинско гражданство. Той дори бе изгонен от страната, но се върна.

Привържениците на Саакашвили го смятат за безстрашен борец срещу корупцията. Критиците обаче казват, че той не се различава особено от бурната си реторика.