ДСБ, Движение "Да, България", БЗНС, Зелените и ДЕОС оповестиха протестна декларация срещу действията на комисията за отнемане на имущество спрямо Иво Прокопиев - бизнесмен и издател на "Капитал" и "Дневник". В декларацията се казва, че "режимът на Пеевски-Борисов-Цацаров превръща КОНПИ в инструмент за репресия срещу свободата на медиите и словото". Според 5-те партии това е поредното действие, с което в България се установява сходен на путинския модел, който отрича върховенството на правото и го заменя с държавен криминалитет.

Партиите призовават ЕС да не си затваря очите пред поредното погазване на върховенството на правото у нас.

Ето пълния текст на деклатацията:

"Протестираме срещу действията на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) за налагане на запор върху 100% от дяловете на мажоритарния собственика на “Икономедия” АД – издател на  “Капитал” и “Дневник”, които със своя професионализъм, свобода и високо качествени разследвания са важна бариера пред надигащия се авторитаризъм у нас и са силно неудобни за управляващите. Режимът на Пеевски- Борисов- Цацаров превръща КОНПИ в инструмент за репресия срещу свободата на медиите и словото. Това е поредно действие, с което в България се установява сходен на путинския модел, който отрича върховенството на правото, основните свободи и демократичния процес като такъв и ги заменя с държавен криминалитет.

Акцията на прокуратурата, КОНПИ и пропагандните вестници, сайтове и телевизии, обслужващи властта, срещу частния бизнес и независимите медии, е показателна за модела, по който се управлява страната.

Тази атака нито е единична, нито изолирана. Тя следва модела, по който се “селектират” и сплашват всички предприемачи, медийни собственици и активни граждани, които не се поставят безропотно в услуга на властта. Жертвите на този тормоз са стотици – във всички отрасли на бизнеса и всеки по-голям град на страната. Резултатът е монопол на управляващите и техните олигарси върху бизнеса и медиите – от местно до национално ниво.

Моделът на натиск включва кампании по медийно очерняне, които да  настроят общественото мнение. Следват нагласени прокурорски проверки с широко огласяване, съгласувани акции на партийно зависими контролни органи, запор върху частна собственост без съд и присъда.

Държава, в която зависими от властта медии и поръчкови магистрати и чиновници рекетират бизнеса, затварят устата на критиците и отнемат собственост, не е правова, не е свободна и не е европейска. Това е поредно действие, с което в България се установява сходен на путинския модел, който отрича върховенството на правото, основните свободи и демократичния процес като такъв и ги заменя с държавен криминалитет.

Ние се противопоставяме на този модел и призоваваме свободните хора в България да не му се поддават, а активно да застанат срещу него. Защото той краде нашата свобода, нашето богатство и нашето бъдеще.

Ние последователно ще настояваме за спазване на гаранциите за свобода на словото и за неоказване на натиск върху всяка медия, независимо от това дали споделяме позициите, които отстоява.

Призоваваме КОНПИ и всички други институции да спазват стриктно българското и европейското право.

КОНПИ действа в драстично противоречие с основни правни принципи, а именно:

Не съобразява правото на Европейския съюз, в частност Директива 2014/42/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 3 април 2014 година за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз, която не позволява конфискация без влязла в сила присъда за определен вид престъпления.

Нарушава Европейската конвенция за защита правата на човека, защитаваща правото на собственост и установяваща, че всяка намеса на държавните власти в мирното ползване на собствеността следва да бъде законосъобразно и да предвижда мерки за правна защита срещу произвол. Процедурата, която се развива, без ясна и предварително установена методология на изчисления на доходите, не предоставя никаква защита на засегнатите граждани и дава възможност на властта да осъществява произволна и тотал(итар)на репресия срещу всеки неудобен.

Потъпква забраната едно и също лице да бъде привличано пред съд за едно и също деяние.

Неспазване на установената в закона давност от 10 години. Неспазването на тази норма показва, че за КОНПИ не съществува върховенство на закона.

За всяко от тези нарушения, окончателната сметка ще бъде заплатена от нас – всички български граждани.

Убедени сме, че веднъж достигнала съдебна фаза, разиграваната от КОНПИ гротеска ще отстъпи пред будната съвест и висок професионализъм на българските съдии. Вярваме, че те, като последна преграда пред произвола, ще опазят правото и справедливостта, като защитят всеки български гражданин, изложен на репресия и произвол. Защото България е Европа. Европа е свобода на словото, свободна инициатива и неприкосновена частна собственост!

Обръщаме се и към институциите на Европейския съюз и ги призоваваме да не си затварят очите пред поредното погазване на върховенството на правото в България"