След няколкоседмичен напор от страна на екоминистъра Нено Димов да прокара решение за концесията на ски зоната в Банско и на промяната в плана за управление на Национален парк "Пирин", с които да се разреши изграждането на нови ски писти и съоръжения към тях, сам оттегли предложението си за нов договор с концесионера "Юлен" АД. Така казусът вероятно ще се прехвърли за догодина, след празниците.

Намерението си Димов обяви на брифинг в министерството. Той идва часове след участието на министъра в сутрешния блок на БНТ, където нямаше и намек за това, което предстои да се случи. Димов надълго и нашироко обясни, че няма да се променят границите на сегашната концесия, че тя се очаква да носи по-високи приходи за държавата и пр.

Сега обаче даде заявка, че ревизията на договора трябва да върви паралелно с изменението на плана за Пирин, който в момента е подложен на обществено обсъждане. То трябва да приключи на 21декември.

Дългата ръка на Борисов

Нено Димов и вицепремиерът Валери Симеонов се опитаха да прокарат изменението на договора с "Юлен" още на миналото заседание на кабинета. Точката бе внесена катоизвънредна и не бе публикувана в дневния ред, който се разпраща на медиите ден по-рано. Проектодоговорът обаче изтече вечерта преди заседанието, реагираха и екозащитните организации, които разкритикуваха властта, че прави коледен подарък на "Юлен" като а) дава му десетократно повече площ за разпросторане, б) узаконява строените през годините извън границата на концесията обекти и в) навлиза извън буферната зона, разрешена от ЮНЕСКО. Концесионната такса на дружеството трябваше да бъде вдигната от около 250 000-270 000 лева на година на 350 000, което еколозите определят като твърде скромна сума на фона коледния подарък.

На базата на медийните публикации, излезли преди заседанието, премиерът Бойко Борисов поиска отлагане на точката докато не се изясни на обществото, че в това, което предлага правителството, няма нищо нередно. Борисов нареди задочно на Нено Димов, който не присъстваше на въпросното заседание, да проведе ново обществено обсъждане с всички заинтересовани страни. 

Такова се проведе този понеделник, но в него участваха само заинтересованите от новите ски писти и лифтове страни и техни поддръжници - настоящи и бивши министри и заместник-министри, депутати, браншови организации. Еколозите обявиха бойкот на срещата.

И така, във вторник сутрин, днес, Нено Димов и ексминистърката на МОСВ Евдокия Манева бранеха решенията от общественото обсъждане и изглеждаше като да е предрешено, че тази сряда Министерският съвет най-сетне ще одобри новата концесия. Дали дългата ръка на Борисов отново се е намесила, можем само да гадаем. Но не е изключено, тъй като броженията срещу правителствените планове за Пирин планина продължават и днес.

Къде е конкуренцията 

Еколозите обявиха свикване на протест, а от Демократи за силна България (ДСБ) свикаха извънреден брифинг днес, минути преди Димов да обяви, че отлага точката.

Защо държавата удобно пропуска въпроса с конкурентното начало по отношение на концесията на ски зоната в Банско, само един инвеститор ли може да се намери за зимния туризъм в България, попитахаот ДСБ. Общинският съветник Марта Георгиева заподозря правителството, че се опитва да преподпише на новия договор с "Юлен" заради влизането в сила от началото на следващата година на новия закон за концесиите, в който са записани по-стриктни условия за даване на една концесия.

"Изглежда изключително много се бърза. Защо - защото трябва да бъде уведомена ЕК и трябва да бъде доказано, че претендентът е най-добрия, т.е. създават се условия за конкуренция и това явно се опитва да се избегне", посочи тя.

Георгиева направи кратка ретроспекция на казуса "Банско" през годините и посочи, че в кабинета Борисов 2, в който Реформаторският блок бе коалиционен партньор, пак е имало опити за прокарване на подобни изменения. Тогава обаче десните наложили "вето".

"Държавата да си влезе във всички права - да си вземе собствеността върху съоръженията. Да се изследват закононарушенията. Съоръжения минават в трети лица, или офшорки", посочи тя.

Стефан Аврамов от фондация "Биоразнообразие" пък направо обвини Нено Димов в лъжа:

"Вчера, а и днес министърът на околната среда излъга няколко пъти. Площта на концесията се увеличава 11 пъти, излъга, че не навлиза в ЮНЕСКО - навлиза с 70 ха. Искам да попитам министъра - от незнание, или причината е друга?"

От ДСБ настояха и ако има план за втора кабинка в Банско, то той да бъде обявен. Защото до момента е ясно, че има по-грандиозни цели - за голямо разширяване на ски зоната.