Около 200 руски спортисти могат да участват на зимните олимпийски игри в Южна Корея през февруари 2018 г., съобщи шефът на Руския олимпийски комитет (ОКР) Александър Жуков. Това стана на заседание на ОКР, на което организацията единодушно изрази подкрепа за състезателите, които ще стартират под неутрален флаг.

Както е известно, през миналата седмица Международният олимпийски комитет (МОК) забрани на Русия участие в Пьончан заради масова употреба на допинг по време на игрите в Сочи през 2014 г. Но разреши на чисти от забранени вещества руснаци да се състезават на игрите. Освен че ще участват под чужд флаг (най-вероятно този на МОК), те няма да чуват и химна на страната си, ако спечелят златен медал.

Руското знаме няма да присъства никъде в Пьончан, а статутът на спортистите от страната най-вероятно ще е "Спортисти от Русия" или нещо подобно.

ОКР преглъща всичко това и дава "зелена светлина" на своите, след като първи го направи президентът Владимир Путин.

След три дни Жуков ще разговаря за статута на руските спортисти с шефовете на МОК. Той обясни, че числото 200 е "потенциално". В него, по данни на ОКР, влизат състезатели с чисто допинг досие. Такива, които се готвят за Пьончан като част от Сборная и никога досега не са давали положителна проба.

Решението на олимпийския комитет на страната бе посрещнато с одобрение от всички в руските спортни среди. 

Настроенията обобщи хокейната звезда Павел Датцюк, който след дълга и успешна кариера в Националната хокейна лига на САЩ и Канада сега облича екипа на СКА (Санкт Петербург). Според него руснаците трябва задължително да участват в Пьончан, като по този начин помогнат на страната си и докажат правотата си пред онези, които не им вярват.

Датцюк и останалите спортисти на събранието изразиха радостта си от това, че решението за участие е било взето единодушно.