Местната структура на Движение "Да, България" в Пловдив оповести декларация, в която настоява общината да предприеме спешни действия за подготовката на града за Европейска столица на културата през 2019 г. Според авторите на декларацията бездействието на общината поставя под сериозна заплаха реализацията на събитието и имиджа на Пловдив и България. Те настояват кметът Иван Тотев да даде публичен отчет за това как се изразходват средствата за културна инфраструктура. Но се обявяват против неговите и на общинския съвет опити да използват изоставането като оправдание за спешно изразходване на публични средства и заобикаляне на законовите процедури.

Ето пълния текст на декларацията:

"Местната организация на ПП „Движение Да България” в Пловдив настоява Община Пловдив да предприеме спешни действия по реализирането на необходимата инфраструктура за осъществяването на събитието.

Движение „Да, България!” изразява своето силно безпокойство от грандиозното изоставане и от неизпълнението на поетите ангажименти от страна на община Пловдив да изгради нова и да приведе в адекватно състояние съществуващата културна инфраструктура, необходима за реализирането на предстоящото събитие. Напомняме на кмета Иван Тотев и на Общинския съвет на град Пловдив, че Европейска столица на културата е най-голямото културно събитие в новата история на страната, което представя не само града-домакин, но и цяла България, и че бездействието на общинската администрация вече поставя под сериозна заплаха пълноценното реализиране на събитието, а с това и имиджа на града и страната ни. Изоставането на инфраструктурните проекти, заложени в Апликационната книга „Заедно 2019″, вече е в състояние на „авариен режим”.

Припомняме, че сред заложените проекти, с които Пловдив спечели състезанието, са:

Съвременна мобилна зала за култура (предвидени инвестиции 330 000 евро през 2015 г. и 665 000 евро през 2016 г.). Съобразно поетите ангажименти с кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата сградата е трябвало да бъде завършена през 2016 г. Същевременно до настоящия момент тя не е започната и дори няма проект за нея. Настояваме кметът Иван Тотев да отговори публично какви са причините да не се реализира този ангажимент в указания в Апликационната книга срок и как това ще се случи до 1 януари 2019 г.

Кино „Космос“ – предвидени са инвестиции през 2015 и 2016 г. по 50 000 евро. Тези инвестиции не са направени в съответните години. Пловдивските медии съобщиха за закъснели активности на Общината по този проект. В изменение на бюджета за 2017 г. са разчетени 1 млн. лева за основен ремонт на кино „Космос“. В тази връзка настояваме кметът Тотев да отговори защо не е проведен архитектурен конкурс и как ще стане възлагането на архитектурния проект. Кой е автор на последната концепция за развитието на това пространство като културна институция и защо не е организирано публично обсъждане на тези идеи? „Да, България!“ изразява притеснението си от публичните обяснения на кмета Тотев от края на ноември т.г. относно този проект, защото те издават притеснителна липса на компетентност.

Тютюневи складове – предвидени инвестиции общо от 1 000 000 евро през 2018 и 2019 г. Настояваме кметът Тотев да обясни как ще бъдат инвестирани 1 000 000 евро публични средства в този проект, при положение че сградите са частна собственост, и в какво ще се концентрират инвестициите?

Реконструкция на площад „Централен“ – предвидени общо 2 750 000 евро. Според ангажимента на община Пловдив инвестициите в проекта е трябвало да бъдат 40 000 евро през 2014 г. и по 615 000 евро всяка година от 2015 до 2018 г. По този проект е предвидена инвестиция и през самата 2019 г. от 250 000 лв.

Кметът Тотев дължи публично обяснение за това какви са причините да не започне реализацията на португалския проект, който спечели международния конкурс за реновирането на площад „Централен“ и как общината възнамерява да реализира реконструкцията на площад „Централен“.

„Да, България!“ алармира също, че Пловдив не е в състояние да посрещне нито една голяма международна изложба през 2019 г. , поради това че в града не съществуват пространства, които да отговарят на международните стандарти.

Настояваме Иван Тотев да даде публичен отчет за това как се изразходват средствата за културна инфраструктура, предоставени на Пловдив с решение на българското правителство във връзка с реализирането на проекта Пловдив – Европейска столица на културата.

В същото време ясно заявяваме, че сме против опитите на Кмета и Общинския съвет да използват голямото изоставане като оправдание за спешно разходване на огромни по обем публични средства от държавната субсидия и общинския бюджет. Обезпокоени сме от опитите да се заобиколят законовите процедури, както и от решението на общината да възлага строителни и ремонтни дейности на база преки технически задания без конкурси за обществени поръчки.

Ние сме твърдо против липсата на конкурсно начало за готвените проекти и избягването на обществено обсъждане, с извинението че няма време за това. Обръщаме внимание, че става въпрос за емблематични обекти по отношение на градската среда и културния живот в града: площад „Централен“, кино „Космос“, изложбената зала на Дружеството на Пловдивските художници, Тютюневия град и др.

„Да, България!“ започва поредица от публични инициативи и събития, с които ще информира обществеността в Пловдив и в България за развитието на проекта Европейска столица на културата както по отношение на инфраструктурата, така и по отношение на съдържанието и управлението на подготовката на събитието.

Предвид огромните закъснения с инфраструктурата и неизпълнението на значителна част от ангажиментите, поети в Апликационната книга, с която градът спечели престижното домакинство, „Да, България!“ ще инициира създаването на независим обществен орган, който да следи за изпълнението на проекта и да информира обществеността за неговото изпълнение"

 Изпълнителен съвет на

ПП „Движение Да България“, гр. Пловдив