Сметната палата публикува днес резултатите от ежегодната си справка за несъответствия между декларациите и доходите на висшите държавни служители. Сред тях фигурират няколко депутати, министри, десетки кметове, общинари и шефове на дирекции. Но не и народният представител, забогатял най-много през миналата година - Делян Пеевски.

Още през 2016 г. депутатът от ДПС започна да разкрива част от собствеността си в различни компании, като първо обяви 50% дял от а "Нова българска медийна група холдинг" (НБМГХ), издател на вестниците Телеграф", "Монитор", "Меридиан мач", и собственик на други бизнеси, свързани с печат и разпространение. До тогава Пеевски официално имаше няколко хиляди лева във влог и стар "Опел", логично следствие на скромната му депутатска заплата от около 2500 лева.

През 2017 г. той разкри придобиване на още собственост - три чуждестранни дружества - Intrust Limited, Proof Method Marketing и Mercury Holding LTD, както и в българското "Инт" ЕООД. Обяви и влогове за около 17 млн. лева в български и чужди банки. А бизнесът му възлиза на около 62 млн. лева.

Въпреки това сред 275-те души, които Сметната палата изпраща на проверка в НАП, името на Пеевски не фигурира. Причината за това са ограниченията, които институцията има при тези проверки. Те нямат достъп до данни за доходи и имущество зад граница, в офшорни зони, или пък дори до банковата тайна за влоговете в България.

Това означава, че всъщност сравняват единствено обявеното в две декларации, написани от самите политици - личната към НАП и тази по Закона за  публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности. Очаквано, несъответствията често са в следствие на грешка или пропуск и не водят до нищо, освен искане на още данни.

Мнозинството депутати в списъка, в които има представители на всички партии, са пропуснали да заявят доходи на съпруг или съпруга в размер на няколко хиляди лева. Други пък са забравили да обявят части от имот или новопридобита лека кола. Сред тях са червените депутати Петър Кънев, Жельо Бойчев, Георги Стоилов, Георги Йорданов, Иван Генов, ГЕРБерките Даниела Малешкова и Таня Петрова, патриотите Петър Петров, Йордан Апостолов, депутатите от "Воля" Андон Дончев и Симеон Найденов. Както и шепа депутати от предишното Народно събрание.

Йордан Апостолов от ПФ изпъква с пропуснати няколко десетки декара имоти, солидарно задължение по банков кредит за 1,4 млн. лева, кредитна линия на него и съпругата му до 250 000 лв, и друг инвестиционен кредит за 1,2 млн. лева.

В списъците се откроява народната представителка от БСП Весела Лечева, пропуснала да заяви доходи от други източници за 27 216 лв, лидерката на "Движение 21" Татяна Дончева, пропуснала да обяви 9 357 лв, конституционната съдийка Мариана Карагьозова-Финкова, която не е обявила доходи на съпруга си в размер на 47 974 лв. Любопитен е и пропускът на Александър Георгиев, директор на дирекция в НАП, който е пропуснал да обяви новопридобити имоти на съпругата си.

Възможно е това да е последната проверка от този тип на Сметната палата, ако депутатите приемат тази задача да се върши от бъдещия антикорупционен орган, чието създаване трябва да бъде решено в парламента до края на годината.