Противниците на спорен американски хербицид в Европа не успяха да постигнат забраната му в Европейския съюз, но изтръгнаха поне обещание от Европейската комисия за повече прозрачност и за по-високи научни критерии при лицензирането на химикали на единния пазар.

Комисията отхвърли петиция на над 1 милион граждани за забрана на веществото глифозат в ЕС, но прие тяхно искане “Да се гарантира, че научната оценка на пестициди за регулаторно одобрение от ЕС се основава само на публикувани изследвания, които са възложени от компетентните държавни органи, а не от производителите на пестициди“.

Тя се ангажира до идната пролет да представи проектозаконодателство за “повишаване на прозрачността, качеството и независимостта на научните оценки на веществата, като например предоставяне на публичен достъп до необработени данни”.

„Чудесно е, че над един милион граждани на ЕС отделиха от времето си, за да се ангажират пряко с един толкова важен въпрос. Комисията взе предвид тяхното мнение и сега ще пристъпи към действие. Нуждаем се от повече прозрачност за това как се вземат решенията в тази област”, каза първият зам.-председател на Комисията Франс Тимерманс.

Искането си европейците представиха посредством предвидената в Лисабонския договор “европейска гражданска инициатива”. Тя позволява на избирателите да искат от Комисията да излиза със законодателни инициативи, ако успеят  да съберат за целта най-малко 1 милион подписа в минимум седем страни на съюза.

Глифозатът е активносто вещество в хербицида “Раундъп” на американската корпорация “Монсанто”. Според доклад на Световната здравна организация той е потенциален причинител на рак. Според европейските агенции по химикалите и по сигурността на храните той е безвреден.

В отговор на гражданската инициатива Комисията днес припомня, че с гласуване на 27 ноември т.г. държавите членки се съгласиха да продължат европейския лиценз на глифозата с пет години. Досегашният изтича в петък.

Стандартният срок за продължаване на тези лицензи е 15 години, добавя Комисията, посочвайки, че се е съобразила с обществените тревоги, предлагайки три пъти по-кратко разрешително.„

В съобщението си тя припомни и че “държавите членки отговарят за разрешаването, употребата и/или забраната на продуктите на основата на глифозат на тяхна територия. Само веществата, за които има обективни доказателства, че употребата им е безопасна, се одобряват в ЕС”.

„От началото на моя мандат аз твърдо подкрепям увеличаването на прозрачността както на процеса на вземане на решения, така и по отношение на достъпа до научните изследвания, на които се основава одобряването на активни вещества”, каза еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андриукайтис.
“През пролетта на 2018 г. ще представя предложение за решаването на тези въпроси”, добави той. “Но също така е важно държавите членки да поемат своята отговорност, когато става дума за разрешаване на употребата на пестициди на техните пазари. Те трябва също така да гарантират, че пестицидите се използват по устойчив начин и в пълно съответствие с изискванията за етикетиране”.