Фаворитът за шефското място в Бургаския административен съд, съдията с "бедни" роднини от аферата "Приморско" - Панайот Генков, се отказа сам от надпреварата насред изслушването си във Висшия съдебен съвет (ВСС). Мотивът остана неизвестен. "По Коледа се случват чудеса" бе единственият коментар на магистрата. 

Другите двама кандидати за поста не успяха да съберат достатъчно гласове и така процедурата ще трябва да стартира отново. Генков обаче не потвърди, нито отрече, дали пак би се впуснал в надпреварата. Според сайта "Медиапул" причината да се откаже сега е, че е преписал концепцията си от колежката си от Ямбол Димитринка Стамболова. 

Генков бе предложен за временен шеф на Административния съд от експредседателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев и в последствие бе назначен за такъв до провеждане на конкурса. Другите двама кандидати Христо Христов и Веселин Енчев получиха съответно нула и четири гласа.

Съдия Генков бе един от тримата ръководители на отделения във ВАС, чиито роднини получиха право на строеж в Приморско като крайно нуждаещи се, без действително да са такива. Разследване на “Капитал” показа, че през 2004 г. дъщерята на Генков – Ваня Генкова, която по това време бе студентка, се е регистрирала адресно в Приморско малко преди да получи право на строеж. Адресът, на който е декларирала, че живее с още петима, е хотел "Мария", собственост е на Димо Парушев, кандидат за кмет на Приморско през 2007 г.

Ваня Генкова получава право на строеж върху 430 кв.м на носа (Буруната) в града, за което заплаща 1677 лева. Генкова построи хотел в морския курорт, а апартаменти в него бяха продадени на бизнесмени с дела, решавани включително от отделението на баща й във ВАС. През май 2010 г. бившият председател на ВАС Константин Пенчев уволни като ръководител на Първо А отделение съдия Генков заради скандала с имотите, а по-късно съдът отмени наложеното му от ВСС наказание заради процесуални нарушения на съвета.