Демократът Дъг Джоунс спечели люта битка за американския Сенат в дълбоко консервативния щат Алабама, предаде Ройтерс.

Така той нанесе политически удар по президента Доналд Тръмп в надпревара, белязана от обвинения в сексуални посегателства срещу републиканския кандидат Рой Мур.

Шокиращата победа превръща Джоунс в първия демократ, избран в Сената от Алабама от четвърт век насам. Тя намалява и без това крехкото преимущество на републиканците в горната камара на Конгреса и то вече е само 51 срещу 49. Това застрашава планираните реформи на Тръмп и може да помогне на демократите да си върнат сенатското мнозинство на изборите за Конгрес през 2018 г.

При 99 на сто преброени гласове Джоунс води с 1,5 процентни пункта пред Мур. Но републиканецът отказа да се признае за победен, като заяви пред привържениците си в щатската столица Монтгомъри, че идват още гласове, а ако разликата е половин процент, местният закон повелява повторно преброяване.

В интервю за Си Ен Ен щатският секретар Джон Мерил заяви, че е "твърде малко вероятно" нещо да промени изборния резултат.

"Хората на Алабама си казаха думата", изтъкна той.

Грозната кампания привлече вниманието на цялата страна и раздели Републиканската партия, след като няколко жени обвиниха Мур в сексуални посегателства или че ги е преследвал, когато те са били тийнейджърки, а той е бил на 30 години.

70-годишният Мур, който е консервативен християнин, два пъти е бил отстраняван от Върховния съд на Алабама за неподчинение на федералните закони. Той отрече обвиненията и заяви, че не познава нито една от жените, които ги отправиха. От Ройтерс засега нямат независимо потвърждение кои са те.

Рой Мур пристигна на кон в избирателната секция. Това обаче не му помогна да спечели. Снимка ЕПА/БГНЕС

Тръмп подкрепи Мур дори тогава, когато други партийни лидери във Вашингтон се дистанцираха от него. 63-годишният Джоунс, който е бивш федерален прокурор, окачестви кампанията като референдум за обноските и обеща на избирателите в Алабама, че няма да ги изложи във Вашингтон.

"Винаги съм вярвал, че хората в Алабама имат повече общи черти, отколкото такива, които ги разделят", заяви Джоунс пред ликуващите си привърженици на тържеството за победата му в Бирмингам.

В това време по високоговорителите звучеше легендарният хит Sweet Home Alabama на групата "Линърд Скинърд".

"Показахме на страната пътя, по който можем да се обединим", каза Джоунс, който като прокурор е преследвал членове на "Ку-Клукс клан" за взривяването на църква в Бирмингам, при което загиват 4 малки момиченца.

"Днес поехте по правилния път", допълни той.

Очаква се Дъг Джоунс да заеме мястото си в началото на януари 2018 г., след като резултатите бъдат утвърдени. Избирането му няма да повлияе на предстоящото гласуване на данъчните реформи или правителственото финансиране в двете камари на Конгреса.

Мич Макконъл - лидерът на републиканското мнозинство в Сената, призова още по време на кампанията Мур да се оттегли. Други сенатски ръководители смятаха, че той трябва да бъде изключен от партията, ако го изберат.

"Победиха обноските", написа в туитър сенаторът републиканец Джеф Флейк, който се оттегля и който често критикува Тръмп.

Обвиненията срещу Рой Мур за непристойно сексуално поведение дойдоха в момент, в който много влиятелни мъже, сред които самият Тръмп, бяха изправени пред подобни нападки. Демократите обещаха да направят връзка между много републикански кандидати на изборите догодина с Мур и да използват това, за да привлекат гласовете на жените и избирателите от предградията.

Проучванията обаче показаха, че 54 на сто от гласоподавателите смятат, че обвиненията срещу Мур не са важни за техния избор. те са изиграли роля за 41 процента от анкетираните.

"Част от проблема с тази кампания е, че бяхме показани в неблагоприятна светлина", каза Мур пред привържениците си в Монтгомъри, докато те пееха християнски псалми в очакване на речта му.

Тръмп записа автоматизирани призиви до избирателите да засилят подкрепата за Мур и организира митинг в съседния щат Флорида през миналата седмица. Бившият му главен стратег Стив Банън се появи на два митинга с републиканския кандидат.

Президентът поздрави в туитър Джоунс с думите:

"Победата си е победа. Хората в Алабама са страхотни, а републиканците много скоро ще имат нов опит за това място. И така до безкрай."

 

 

Проучванията обаче показаха, че Тръмп не е бил фактор за избора на близо половината гласоподаватели от Алабама. Отделно 29 процента заявиха, че са гласували, за да изразят подкрепата си към президента, а 20 на сто са пуснали бюлетини, за да гласуват срещу него.

Бившият президент демократ Барак Обача записа автоматизирани послания към Джоунс, за да помогне за привличането на афроамериканските избиратели, които според допитванията са били 30 на сто от електората.

Дъг Джоунс също така подкрепя правото на аборт и е против отмяната на "Обамакеър". Тези позиции са твърде непопулярни в консервативна Алабама. Мур и Тръмп обявиха Джоунс за либерален последовател на Нанси Пелоси, която оглавяваше мнозинството в Камарата на представителите, когато управляваха демократите.