Walt Disney е близо до завършване на сделка за купуване на развлекателните поделения на 21st Century Fox за близо 60 млрд. долара, предават световните медии.

Продажбата засяга филмовото студио 20th Century Fox и сателитните телевизии Sky и Star в Европа и Азия.

Disney остана единствен кандидат, след като собственикът на NBC Comcast се оттегли от надпреварата в понеделник.

Според „Файненшъл таймс“ преговорите за цената са продължили и във вторник. Според CNBC двете компании са готови да обявят сделката още в четвъртък.

Семейството на Рупърт Мърдок е предпочело офертата на Disney. Тази сделка освен това ще има по-малко проблеми пред антимонополните органи.

Под въпрос е и опитът на 21st Century Fox да придобие 61% от телевизия Sky – сделка, която все още не е завършена заради противопоставянето на антимонополните органи във Великобритания. Заключенията на британската администрация за конкуренцията и пазарите се очаква да бъдат публикувани през януари.

Засега не е известно дали Disney ще настоява за продължаване на тази сделка, ако купи 39% от 21st Century Fox.

Активите, които Fox продава, включват кабелните канали FX и National Geographic, 22 регионални спортни канала в САЩ, както и дела на компанията в стрийминг платформата Hulu.

Сделката също ще обогати колекцията на Disney от успешни филлми като „Аватар“, както и сериали като „Симпсънс“.

Каналите Fox News и Fox Sports ще останат под контрола на Мърдок. Решението на милиардера да продаде по-голямата част от Fox изненада почти всички, защото неговата дейност беше насочена към разширяване на мрежата.

Новината за предстоящата сделка покачи акциите на Disney с 0.5%, а пазарната капитализация на компанията достигна 162 милиарда долара. Акциите на 21st Century Fox добавиха 1%, което направи капитализацията 62.6 милиарда.