Зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев заяви тази сутрин пред телевизия „България Он Ер“, че обвиненията срещу бивши министри реформатори не са случайни и че това е резултат от подчиняване на българската прокуратура на чужди интереси.

Кънев каза, че се е запознал с обвиненията срещу Даниел Митов и Николай Ненчев, както и с това срещу издателя Иво Прокопиев.

Те нямат престъпен състав, те не търсят осъждане. Те търсят очерняне на човек, който си е позволил независима политическа позиция“.

Радан Кънев каза, че в материалите по делото срещу бившия външен министър Даниел Митов има експертиза – „че вреди няма, нито стотинка вреди не е понесло Министерството на външните работи“.

Българската прокуратура обслужва чужди външнополитически интереси. Тя играе на определен клон от руските тайни служби. Няма да кажа „на Путин“, защото не знам дали Путин стига до тия нива. Няма да кажа „на Медведев“. Ще кажа, че това е елемент на руската подмолна, недипломатическа, ченгеджийска разузнаваческа политика“, обясни Кънев.

Бившият лидер на ДСБ уточни по-късно в профила си във фейсбук, че има предвид обвиненията срещу бившите министри от Реформаторския блок Даниел Митов, Николай Ненчев, Петър Москов и кандидата за президент на реформаторите Трайчо Трайков.

„Тази изключително опасна чужда интервенция е пряк удар срещу българската национална сигурност и се подкрепя стопроцентово от българското правителство. Същите медии, които обслужват тази атака срещу българската национална сигурност, са медиите, на които българското правителство се обажда и им поръчва свои противници. И за съжаление, нашите приятели в Европейската комисия си траят, а знаят много добре за какво става въпрос“.

Радан Кънев допълни, че руските служби „си имат право на тази политика“.

Имат я руснаците, имат я американците, имат я турците, имат я французите. Само че тия си имат прокуратура в България, а ние със сигурност нямаме прокуратура“.

Кънев коментира също, че прокуратурата „съзнателно забатачва делото КТБ, за да не стигне доникъде“.

Той припомни, че в предишното Народно събрание ГЕРБ, ДПС и „Обединени патриоти“ са покривали прокуратурата в комисията за разследване на КТБ в предишния парламент.

Дълбочината на кражбата е огромна, методите са изтънчени, защото управляват стари ченгеджийски династии, които са професионалисти в краденето – на тях това им е домашното възпитание, и бизнесът, и висшето образование, всичкото им е това – как да откраднеш на българските граждани парите от джоба им“.

Радан Кънев определи действията на КОНПИ срещу Иво Прокопиев като „класическа форма на тормоз“, защото „неговите медии поддържаха висок градус на напрежение срещу групировката на Пеевски“. Кънев каза още, че Пеевски, Борисов и Цацаров са едно, а Прокопиев е друго.

Той е жертвата, а ония тримцата са биячите. За цивилизования човек жертвата и биячът са различни хора. Синоним на нисък морал е да приравниш жертвата и бияча“.

Радан Кънев каза още, че в ролята на Прокопиев всеки ден са стотици предприемачи из цялата страна, но те си мълчат.