"БНБ да отговори кой стои зад купувачите на Общинска банка. Ако премиерът не го е направил, би трябвало да разпореди на ДАНС да докладва. ГЕРБ да не си правят илюзии, че тази сделка ще си мине набързо, ще я следим под лупа."

Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев, докато общински съветници от левицата обясняваха в кулоарите на парламента, начело с лидера им Калоян Паргов, че няма да подкрепят решение на Столичния общински съвет за приемане на офертата за приватизация на над 67% от акциите на банката, собственост на Столичната община. 

Регистрираната в Лихтенщайн компания „Новито Опортюнитис“ е единственият кандидат за пакета акции и предложи ценова оферта малко над минимума, заложен в приватизационната процедура - 46 млн. лв. при поне 45,65 млн. лв., поискани от общината. Кандидат-купувачът е регистриран дни след като Столичният общински съвет одобри старт на процедура по приватизация на общинските акции в трезора. Самата тя е 100% собственост на фонда CAIAC Fund Management AG - регистриран също в Лихтенщайн.

Столичната агенция за приватизация и инвестиции разгледала единствената подадена оферта и излезе с доклад. Очаква се решение дали общината одобрява кандидата и продължаване на процедурата на сесията на СОС на 21 декември.

Гечев предупреди, че бъдещият купувач ще получи над 67% от капитала, с това има право например да вдигне този капитал и дори да се намеси сред първите в банковия ни сектор.

Калоян Паргов от БСП-София декларира, че общинските съветници от левицата ще са "против" доклада за продажбата, както са и против самата приватизация. По думите му процедура с един кандидат предполага липса на конкуренция, затова процедурата трябва да бъде прекратена или срокът й да бъде удължен, за да се види няма ли и други желаещи да участват.

По думите на столичния социалист от това, което се знае към момента, зад кандидат-купувача стоят австрийски граждани, а дали има свързани лица - отговор се очаква от Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията и БНБ, които трябва да прегледат документите.