Правителството одобри на днешното си заседание поредният законопроект за промени в Наказателния кодекс. Те са с цел да подкрепят антикорупционното законодателство, което ще се гласува окончателно в следващите дни в парламента.

Висшият съдебен съвет наскоро коментира законопроекта, като определи промените за противоречиви и неясни. 

Промените предвиждат разширяване на кръга лица, които могат да бъдат преследвани за корупционни престъпления. В понятието "длъжностно лице" вече ще влизат заемащите служба в общинските администрации, хората, изпълняващи ръководна работа или работа при обединение от търговци, или друга публична функция. Това е единствената точка, която ВСС одобри

Тези, които не изпълняват задълженията си или превишават правата си и от това произтичат вредни последици, ще бъдат съдени по нов състав - наказание до 4 години затвор и лишаване от права.

Промените предвиждат и инкриминиране на търговията с влияние при осъществяване на търговска дейност. Предвижда се до 5 години затвор и глоба за търговци, ръководители и служители в юридически лица и еднолични търговци, които искат или приемат подкуп, за да упражнят влияние при вземане на решение от друго лице. От наказателна отговорност обаче се освобождават тези, които са извършили деянието, за да защитят законно право или интерес, и които незабавно са съобщили за това на съответните органи.

За искане, даване, получаване и посредничество при т. нар. „стопански подкуп“ по чл. 225б от НК отпада изискването облагата да е само имотна. Размерът на наказанието за стопански подкуп се увеличава на до 5 години и глоба от 500 лв. до 2000 лв. В сега действащия кодекс, то е до 2 години и глоба в размер 100-300 лв.

Правителството мотивира промените с това че те са част от Плана за действие за изпълнение на препоръките от доклада на ЕК от януари тази година.