След дъжд - качулка... Все пак депутатите единодушно взеха решение да сложат край на т.нар. приватизация на парче.

Икономическата комисия в парламента прие единодушно предложенията на левицата начело с бившия външен министър Кристиан Вигенин, с които се забранява да бъдат продавани обособени части от държавни дружества, които са в забранителния списък, без санкция на парламента. Прие се също така, че стартиралите вече подобни процедури ще се довършат по новия ред.

Формален повод за исканите от левицата промени стана скандалната сделка с "Бояна" от миналата година. Неизвестната старозагорска фирма "Ексклузив уеб дизайн" с 3000 лв. регистриран капитал, собственост на трима младежи, спечели търга за един от най-ценните държавни имоти в София - Дипломатическия клуб. До реално наддаване в Агенцията за приватизация не се стигна, защото други кандидати нямаше. Висши държавни чиновници коментираха тогава, че зад сделката стои депутатът от ДПС Делян Пеевски. С това се обяснява и фактът, че липсваха други участници в конкурса за иначе апетитната собственост.

Печелившата оферта на "Ексклузив уеб дизайн" бе 8,5 млн. лв., колкото бе и началната цена за базата, досега част от Агенцията за дипломатически имоти в страната (АДИС). Дипломатическият клуб вървеше в комплект с още имоти на АДИС в кв. "Изток" - къща на ул. "Чарлз Дарвин" 4 и част от сграда на ул. "Райко Алексиев" 40, където държавната фирма притежава магазин и апартаменти. Подробности за имотите се даваха само на закупилите конкурсната документация.

Впоследствие една обикновена фейсбук снимка показа връзката между младежите, придобили Клуба, с фирми, свързани с Пеевски. Тази процедура обаче отдавна е приключила и не попада в обсега на приетия днес в комисия на второ четене закон.