По стара традиция в края на годината правителството развързва торбата с парите и започва да раздава допълнителни средства на министерства и общини. 2017 г. не прави изключение. На едно от последните си заседания преди коледните и новогодишни празници Министерският съвет отпусна допълнителни над половин милиард лева по различни направления. 

По обезщетения за бавно правосъдие МС отпусна на ведомството на Цецка Цачева 60 100 лева. "Ударът" за правосъдното министерство обаче е в допълнителните 662 000 лева за обезщетения на служителите в главна дирекция "Охрана" и "Изпълнение на наказанията", които напускат работа или се пенсионират. Тези средства ще бъдат осигурени след преструктуриране на разходите от централния бюджет - класическо изпълнение на всички правителства - да залагат един централен бюджет, който в хода на годината се пренарежда. Съдебната власт пък ще получи 12,1 милиона лева за покриване на дефицита в приходната му част.

Допълнителни близо 20 милиона лева кабинетът даде за ремонта на МиГ29. За целта в бюджета за 2017-а бяха заделени 30,5 милиона лева като 9,6 милиона лева вече бяха отпуснати през януари.

Самият Министерски съвет си отпусна 23,1 милиона лева за договора с "Майкрософт" от 2015 г. Екоминистерството ще получи скромните 2 милиона лева отгоре за Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. На Министерство на регионалното развитие пък му се разрешава да се ангажира с разходи за близо 514 милиона лева. Става въпрос за планирани пътни проекти, чиято реализация трябва да започне догодина.

Над 6,2 милиона лева пък се дават на общините за изпълнението на пет национални образователни програми. Още 9 милиона лева им бяха отпуснати за безлпатния транспорт на учениците до училище. За безплатен транспорт на децата, в общини, в които няма училища и детски градини, образователното министерство получи допълнителни 10 милиона лева.

620 000 лева получи и разузнаването за дейността си зад граница.

България ще финансира и 55 проекта за над 3,5 милиона лева в страните от Западните Балкани и Източното партньорство. Става въпрос за проекти, свързани с укрепването на обществнеи институции като омбудсмана, за строителство на детски площадки и ремонти на детски градини и училища в Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Молдова, Украйна, Армения. Отделно, МС отпусна 62 000 лева хуманиратна помощ за Албания заради миналогодишните наводнения.

Отпуснати бяха и дребни суми за рехабилитация на военноинвалидите и за спорт в Академията на МВР за общо около 8000 лева. Притежатели на дългогодишни жилищно-спестовни влогове пък ще бъдат компенсирани с 14,5 милиона лева.

Община Брезово получи 810 000 лева за поддръжка и реставрация културно-исторически обекти. По сходно направление, на Търговище й се дадоха 100 000 лева, Видин получи 3 милиона, а Сливен 1,8 милиона лева

Все пак правителството отчете и приходи от концесии - за 74 милиона лева от добива на подземни богатства и за още 67,5 милиона лева от стопанисването на обекти под шапката на транспортното министерство - летища и пристанища.