Употребата на фосфати в замразеното месо за дюнер ще бъде разрешена поне до края на 2018 година. Едва три гласа не достигнаха на евродепутатите да приемат резолюцията на Комисията по обществено здраве и безопасност на Европарламента против фосфора в кебапа. Тя трябваше да блокира решение на Европейската комисия, която иска употребата му да остане разрешена.

Европейското законодателство по принцип забранява използването на фосфати в приготвянето на месни полуфабрикати. Те се използват, за да запазят месото свежо. Но както всяко европейско правило, така и това има изключения.

Научно изследване през 2012 г. показа потенциална връзка между увеличеното фосфатно съдържание в храните и риска от сърдечно-съдови заболявания. Европейската агенция по сигурността на храните излезе със становище, че тази опасност не може да се свърже с поемането на фосфор или фосфатни добавки към храните. Друго изследване от 2013 г. обаче показа връзка между богатите на фосфор диети и повишената смъртност в САЩ.

В края на ноември Здравната комисия на Европейския парламент прие резолюция против предложение на Еврокомисията да бъдат разрешени фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати в кебапа от овнешко, агнешко, телешко, говеждо и пилешко.

Резолюцията беше внесена в Европарламента, който трябваше да я приеме с поне 376 гласа, за да наложи вето на решението на Еврокомисията. Едва 373 депутати обаче подкрепиха забраната за фосфатите в кебапа, 272 бяха "против", а 30 се въздържаха.

Така производителите на месо за дюнер ще могат да използват фосфорни добавки поне до 2018 г., когато Европейската агенция за сигурност на храните ще публикува своя доклад по въпроса с (без)опасността на фосфатите.

Кебапната индустрия създава 200 000 работни места в Европа, пише британският “Гардиън”.

Според министър-председателя Бойко Борисов тя укрепва отношенията на България с арабските страни и е преграда против тероризма.