Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун и негови приближени трябва да бъдат преследвани за престъпления срещу човечеството, извършени в лагерите за политически затворници на тоталитарната държава, твърдят в свой доклад трима известни юристи, цитирани от „Гардиън“.

Докладът се базира на свидетелства от избягали бивши затворници в лагерите, където се предполага, че са задържани между 80 и 130 хиляди души. Документът включва доказателства за систематични убийства, включително на деца, насилие, преследване на християни, изнасилвания, принудителни аборти, глад и наднормено натоварване, водещи до „безброй смъртни случаи“.

Докладът е изготвен с помощта на Международната асоциация на юристите и е прикрепен към неофициалните заключения на разследване на ООН от 2014 г., което откри основателни данни, че в Северна Корея се извършват престъпления срещу човечеството.

Тримата съдии са участвали в миналото в международни трибунали – бившият върховен комисар на ООН по правата на човека Нави Пилай, Марк Хамън от трибунала срещу лидерите на „Червените кхмери“ в Камбоджа, и Томас Бюргентал, който е оцелял като дете от „Аушвиц“ и после е бил съдия в Международния съд на ООН.

Северна Корея „продължава да отрича самото съществуване на тези политически затвори“, пише в доклада.

Въпреки това детайлни сателитни снимки, както и потвърдени свидетелства на десетки бивши затворници и правителствени чиновници, които познават от първа ръка затворите, доказват без никакво съмнение съществуването на тази система от затвори и ужасяващите практики в тях.

Юристите твърдят, че 10 от общо 11 международно признати престъпления срещу човечеството са извършени. Според тях голяма част от затворниците са роднини на лица, които са обвинени за политически престъпления – форма на колективно наказание срещу „класовия враг“, която съществува от 50-те години. Тези жертви са подложени на произволно задържане, насилие, групови екзекуции или изпълнение на смъртни присъди. Стотици хиляди затворници се предполага, че са умрели в лагерите през годините, пише още в доклада.

Сред документираните престъпления са още: гладуващи затворници редовно са екзекутирани, когато са хванати да ровят за храна; принудителни аборти чрез инжектиране на машинно масло в утробите на бременни жени според бивша военна медицинска сестра от Северна Корея; групови разстрели на затворници, опитали да избягат.

Такива престъпления продължават да се извършват в лагерите и тримата съдии стигат до заключението, че отговорни са Ким, членовете на службите за сигурност и надзирателите. Тримата призовават международната общност да инициира процедура в Международния наказателен съд или пък създаването на специален международен трибунал, който да потърси отговорност от извършителите.

Въпреки че натискът над Северна Корея се усили след публикуването на доклада на ООН от 2014 г., има малка вероятност да се стигне до Международния наказателен съд, коментира „Гардиън“. Постоянните членки на Съвета за сигурност Китай и Русия се противопоставят на това.

Върховният комисар на ООН за човешките права Зейд Раад ал Хюсеин заяви пред Съвета тази седмица, че ръководството на Северна Корея още повече е влошило състоянието на човешките права след натиска заради ядрената програма.

"Ужасните“ условия в затворите са станали още по-сурови, коментира той и съобщи за пет тайни лагера за политически затворници.

Мисията на Северна Корея в ООН заклейми заседанието и го нарече „отчаян акт на враждебните сили, които изгубиха политическата и военната надпревара с КНДР, която вече е ядрена сила“. Дипломатите на Пхенян определиха темата за човешките права като „несъществуваща“.