Двама високопоставени агенти на ФБР изказвали мнение, че Хилъри Клинтън трябва да спечели президентските избори в САЩ, и наричали "идиот" Доналд Тръмп.

Това разкрива днес пресата в САЩ. Данните са от SMS-и между Питър Строк и Лайза Пейдж. Кореспонденцията им се проучва в рамките на проверката как ФБР е разследвало личния сървър на Хилъри и връзките на предизборния щаб на Тръмп с Русия.

Строк и Пейдж смятали, че Клинтън "просто е длъжна да победи", пише в. "Ню Йорк таймс". Те наричали "ужасяващ" евентуален успех на Тръмп.

Питър Строк дори е бил зам.-помощник-директор на ФБР и вторият очвек в контраразузнаването. По-късно той бил включен в екипа на специалния прокурор Робърт Мълър (бивш шеф на ФБР). Но Мълър го отстранил, след като научил за съобщенията. В момента екипът на спецпрокурора разследва руската връзка с щаба на Тръмп.

В някои от текстовите съобщения, които си разменяли Строк и Пейдж, те критикували екипа на Хилъри Клинтън, администрацията на Барак Обама, Конгреса и други демократи. Но двамата се ужасили от някои изказвания на Тръмп по време на кампанията му. Агентите се опасявали, че той ще политизира ФБР.

Така например след като Тръмп направил намек от сиксуален характер във връзка с размера на ръцете си, Пейдж написала:

"Този човек не може да бъде президент."

По друг повод Строк коментирал в SMS възможно бъдещо управление на Тръмп по следния начин:

"Страх ме е за нашата организация."

Той нарекъл също така кандидата на републиканците "кретен".

Цялата тази кореспонденция била предадена на Конгреса.

На 27 юли 2016 г. Пейдж написала:

"Тя (Хилъри - б.р.) просто е длъжна сега да победи. Няма да крия, вчера имах нервен пристъп заради Тръмп"

Това се случило след завършването на разследването, свързано с електронната поща на Клинтън и няколко дни преди началото на разследването на руската връзка на Тръмп.

Агентите на ФБР критикували и републиканския кандидат-президент и по време на разследването срещу него. При проверката срещу тях Строк и Пейдж заявили, че били повлияни от тревожните според тях данни за руската връзка.

Строк дори нарекъл Тръмп "идиот", пише "Политико". Изданието публикува друга порция от кореспонденцията между двамата служители на Федералното бюро.

"Току-що видях за първи път кола с плакат на Бърни Сандърс (съперник на Хилъри при номинацията на демократите за кандидат-президент - б.р.). Прииска ми се да надраскам тази кола", написала Лайза Пейдж.

"Той е идиот като Тръмп. Представи си как се елиминират взаимно", отговорил Питър Строк.

Въз основа на тези тесстови послания републиканците настояват да бъде назначен втори спецпрокурор, който да провери дейността на самия Робърт Мълър.

Разменените SMS-и показват, че Строк и Пейдж се надсмивали над Тръмп още от средата на 2015 г.

"Какъв неспасяем идиот!", написала тогава Лайза Пейдж по повод думите на милиардера, че няма доказателства руският президент Владимир Путин да е убил някого.