"Плавното и прогнозируемо поскъпване на питейната вода остава неизбежно".

Това каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков в парламента по време на общо заседание на ресорната комисия и на тази по околната среда, посветена на финансирането на ВиК-сектора. Темата е особено актуална, след като КЕВР одобри по-високи цени на водата от догодина в 16 обрасти на страната и вече има протести. По стара традиция един от тях е огранизиран в София и подкрепен от БСП.

Министърът и зам.-министър Малина Крумова направиха презентации за бъдещето на финансирането на сектора. Нанков съобщи, че още в началото на 2018 г. за обществено обсъждане ще бъде представен нов законопроект за ВиК-сектора, очаква се през февруари най-късно той да бъде преддтавен в Народното събрание. Министърът каза още, че услугите във ВиК-сектора са свързани с услугата предоставяне на питейна вода с необходимото качество и количество и отвеждането на отпадните води. Постигането на това обаче струва пари, в това число и за поддържането на огромна инфраструктура. 

При повишението на цените ще се следи строго социалният компонент, увери министър Нанков и определи коментарите за "шоково поскъпване " като несъстоятелни. По думите му в момента има ръст на цената на водата заради приети през 2015 г. промени в Закона за водите, с които е въведено изискването за единна цена на водата на обособена територия (тоест на област - б.р.) В резултат на това има общини, в които цената на водата се е повишила с 60 - 70%

Министърът отбеляза, че в стратегията за финансиране на ВиК-отрасъла е предложено въвеждането на водни социални помощи за най-уязвимите групи граждани. Тези разходи ще бъдат за сметка на приходите на ВиК-операторите от всички останали потребители. 

Ще се събират по 10 ст. на всеки потребен кубичен метър вода - тоест при потребление от около 500 млн. кубика на годишна база става въпрос за ресурс от около 50 млн. лв., който ще бъде влаган за подобряване на инфраструктурата в населените места, в които няма достъп до еврофинансиране на ВиК-проекти

Инвестиции през настоящия програмен период, в по-голямата си част по линия на оперативната програма "Околна среда" се базират на нов подход - бенефициенти да бъдат ВиК-дружествата, като ще се финансират част от инвестициите им, коментира министърът. Той допълни, че европейските средства не покриват и половината от нуждите на сектора - при необходими поне 5,5 млрд. лв. инвестиции от еврофондове идват около 2,5 млрд. лв.