“Водихме откровен разговор. Представителите на Християндемократическия съюз (ХДС) и на баварския Христистиянсоциален съюз (ХСС) дадоха ясно да се разбере, че желаят да започнат сондиращи разговори с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) по съставянето на стабилно правителство”.

Това се посочва в съобщение на германската десница – ХДС и ХСС, след среща с лидера на социалдемократите Мартин Шулц.

Той от своя страна е обявил, че в петък свиква ръководството на ГСДП на заседание, по време на което ще се води дебат и ще бъде взето решение дали да започнат разговори с десницата за съставяне на управленска коалиция в Берлин.

Близо тричасовият разговор беше проведен късно снощи в сградата на германския парламент – Бундестага. В него участваха тримата партийни лидери Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Мартин Шулц, както и председателите на съответните парламентарни фракции.

Лявото крило на ГСДП продължава да упорства по формирането на широка коалиция и се обявява за други варианти, като съставяне на правителство на малцинството с канцлерка Ангела Меркел и министри само от ХДС и ХСС. Друг предложен  формат е коалиция на сътрудничеството. При такъв вариант социалдемократите ще участват в правителството със свои министри, но при различия по дадени проекти и законопроекти ще решава парламентът. Това ще рече, че фракциите няма да са обвързани с правителствени решения и ще са свободни при гласуване в пленарна зала. Точно парламентът бил мястото за търсене на мнозинства.

Десницата е категорично против подобен вариант.

„Няма малко бременна жена“

“Или искаш да управляваш, или не. Няма малко бременна жена. Ние не можем да подадем ръка за половинчати работи – за малко договореност, мъничко толериране и за това колебливата ГСДП да боцка стафидите от тортата”, заяви Юлия Кльокнер, заместник-председателка на ХДС.

Подобна позиция изрази и колегата й по партийна линия Фолкер Буфие, който е и премиер на федерална провинция Хесен:

“Проблемът на ГСДП е, че членската маса няма доверие на партийното ръководство, на него пък му липсва кураж. Ние не можем да му предоставим екип от терапевти.”

Според бившия лидер на ХСС Едмунд Щойбер трябва да се направи всичко възможно за сформиране на стабилна управленска коалиция:

“Ако с ГСДП няма друг вариант освен правителство на малцинството, то тогава аз бих предпочел предсрочни избори.”

Още в понеделник Ангела Меркел категорично отхвърли възможност за съставяне на правителство на малцинството и оповести, че се стреми към сформиране на стабилен кабинет.

Дали ще ѝ се удаде, до голяма степен зависи от Мартин Шулц.