Решено - депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху наложения от властта мораториум за заплащане на иновативни лекарства от НЗОК през 2018 г. Резултатът: 126 срещу 95 гласа в полза на забраната догодина в позитивния лекарствен списък да влязат нови 32 молекули за лечение на редки болести или иновативни терапитии. 

До решението се стигна след двучасови изключително емоционални дебати, в които здравният министър Кирил Ананиев не взе отношение, въпреки че беше в залата. В тях експерти - лекари от БСП и ДПС, защитиха ветото на Радев с аргументи, че достъпът до лечение е конституционно скрепен за всички, че мораториумите върху иновациите в медицината няма да спрат революцията в медицината, а само се ограничат възможностите на пациентите. От страна на ГЕРБ аргументите бяха предимно "бюджетни" - в доклада на ресорната комисия са използвани думи като тези, че "само 4" от новите 32 молекули, чието заплащане от касата се иска, са за заболявания, чието лечение не се заплаща от НЗОК и засяга малко над 1500 пациенти, а общият брой на пациентите за тези нови лекарства е "само 8599". 

Дебатите обаче получиха своето лице в репликите между специално дошлия в края на дискусията Стефан Данаилов от левицата и председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Ето какво се каза от трибуната. 

Стефан Данаилов:

"Приятели, ще заявя конфрикт на интереси – защото съм онкоболен и ще подкрепя ветото на президента. Гледах ви по телевизията и реших да дойда тук да ви кажа нещо – ако от 3-4 години съм в ремисия, не знам Господ какво ще каже след някой месец... след всичката химия, която ми наляха. Ако стане нещо, сигурно ще трябва нова химия.

Аз имам пари да си купя лекарства... Аз имам, ами тези, които нямат? Тук има хора с това заболяване, няма начин да не сте загубили близки от тази мръсна, гадна, коварна болест. Предлагам ви да се разделим на две групи и да се разходим в онкологията и хематологията. В големия процент там са млади хора, които трябва да живеят, а не могат. Аз съм свидетел на безсилието на лекарите - правят всичко възможно да ги лекуват и не става, и не става.

Не ме интересуват тия милиони, сигурно те не са отишли по вятъра (по повод по-ранна част от дискусията, в която БСП обясняваше как властта е раздала 700 млн. лв. предния ден, а в казуса с лекарствата става дума за 25-30 милиона годишно, а от ГЕРБ заявиха, че не могат да се противопоставят едни на други инвестиции - б.р.)

Но нека направим нещо – нас са ни избирали хората, а много от тях са се сблъсквали с тези болести. Като слушам д-р Даниела Дариткова – ще сринем държавата с тия 25-30 милиона лева. Страшно е да чакаш да дойде лошото или доброто, изпитал съм го. Разчитам на вашия разум."

Тук на трибуната се изправи председателят на парламентарната група ГЕРБ Цветан Цветанов:

"Дебатът отново създаде условие за противопоставяне в българското общество. Едни говорят, че не защитаваме болните, други - че се правят други неща, за да не се решава проблемът. Аз уважавам Стефан Данаилов, но в днешния дебат той беше употребен. Няма човек, който да няма близък или човек, който да е загубил близък от раково заболяване. Моят баща почина от рак на 62 години и не искам да спекулираме с тази тема... Когато имаме бюджет с 485 милиона лева повече за здравеопазване през 2018 г. – това не е ли по-добре за здравеопазване, което ще направи това правителство?...

Уважение и респект, г-н Данаилов, вие говорихте за младите хора, за вас, но аз искам да сложа тук и тези, които си заминаха. Личните проблеми и това, което можем да говорим, е да търсим политики да предотвратим тези заболявания да са по-малко... Търсим баланса.

Тук днес можеше да говори и Вежди Рашидов, и Данчено Фандъкова, които също се лекуват от рак – но и тя призовава и всички, които минават по този път, е преди всичко профилактика и превенция. Ако вървим в хипотезата, която предлагате, трябва да отнемен пари от профилактика...

Както винаги се стараете да употребявате хората. Не говорите за политики, а искате само да употребите хората, за да постигнете определени политически цели (...)"

Заради реплики от залата по адрес на думите на Цветанов от страна на левицата, че обричат хора, Цветанов обяви:

"От политиката, която правихме в първия мандат, спасихме над 400 човешки живота от войната по пътищата, защото жертвите бяха над 1000... Може би сме спасили много повече човешки животи, отколкото вие..."

Стефан Данаилов поиска лично обяснение: 

"Всякакъв съм бил, само употребен не съм бил. Употребен ми звучи като изнасилен. Другарю Цветанов, съжалявам, мислех, че имате по-високо мнение за мен. Ако смятате, че някой може да докара Стефан Данаилов тук да сподели някакви мисли - лъжете се. Аз сега дойдох, аз съм болен човек.

Каквото и да говорите, колкото и да викате и крещите – малкият жест, който очаквах от вас и групата ви, няма да се случи. Искрено съжалявам. Съжалявам за хората, които не мислят като вас, другарю Цветанов."

Очаквайте подробности.