Русия и Саудитска Арабия са подписали споразумение за сътрудничество в атомната енергетика, обяви руската държавна компания "Росатом". "Пътната карта" се състои от конкретни стъпки за прилагане на предишни договорености между Рияд и Москва.

В изпълнение на плановете на престолонаследника Мохамед бин Салман Саудитска Арабия търси алтернативни енергийни източници, за да се освободи от почти пълната си зависимот от петрола. До 2032 г. страната планира да построи атомна електроцентрала с мощност 17,6 гигавата. Рияд е изпратил официални запитвания към производители на ядрени реактори, твърдят източници на Ройтерс, а от "Росатом" обявиха, че ще се борят да спечелят поръчката.

Според подписаното споразумение Русия и Саудитска Арабия ще си сътрудничат също в обучението на специалисти за ядрената индустрия и развитието на подходяща инфрасруктура в кралството. Двете страни ще създадат научен център за ядрена енергетика и технологии, базиран на руските "постижения" в тази област.

В началото на тази седмица "Росатом" подписа договор за строителството на първата АЕЦ в Египет. Строежът на АЕЦ с мощност 4800 мегавата се очаква да бъде завършен след 7 години. 

По време на посещение на крал Салман в Москва през октомври Саудитска Арабия се съгласи да купи руски системи за противоракетна защита С-400. Двете страни подписаха и меморандум за разбирателство, който ще помогне на Рияд в усилията му да развие собствена военна индустрия. Той предвижда държавната оръжейна компания "Рособоронекспорт" да изнесе за Саудитска Арабия не само С-400, но и системи "Корнет-ЕМ", ТОС-1А, АГС-30 и автомати "Калашников-103".

Дъщерната компания на "Росатом" "Атомстройекспорт" пък е изпълнител и на замразения проект за строеж на АЕЦ "Белене". Миналата година Арбитражният съд към Международната търговска палата в Женева реши НЕК да покрие щети в размер на 620 милиона евро за "Атомстройекспорт" заради прекратяването на строителството на централата с решение от 2012 г. Не е ясно какво ще се случи с оборудването, построено от руската компания за АЕЦ "Белене". Сред обсъжданите възможности беше и "Росатом" да използва реакторите в друг свой проект. Тази възможност обаче вече не се споменава.