"Обръщам се към вас най-човешки, като човек, които ви обича, разчитам на вашия разум." Така депутатът от БСП Стефан Данаилов емоционално реши да призове колегите си от управляващото мнозинство по време на обсъждането на ветото, което президентът Румен Радев наложи върху мораториума за нови лекарства.

Данаилов се позова и на своята лична история като страдащ от онкологично заболяване, за да разчувства депутатите от ГЕРБ. 

"Искам да заявя конфликт на интереси, защото ще подкрепя ветото на президента, аз съм онкоболен и затова заявявам конфликт на интереси", започна социалистът. "Ако три-четири години съм в ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец", каза актьорът, който наскоро навърши 75 г.

И продължи:

"Вие ще кажете - ти имаш пари, ще си купиш. Аз имам, но тези, които нямат? Няма начин да не сте загубили близки от тая гадна, мръсна, тежка болест".

След това призова колегите си: "Хайде да направим две групи и да се разходим из онкологията и хематологията. Големият процент са млади хора, които трябва да живеят, а не могат.

"Не ме интересуват тези милиони, те не са отишли на вятъра, явно, но дайте да направим един жест.

Аз се обръщам към вас като ваш приятел, като човек, който ви обича: дайте да постъпим най-човешки, страшни са тия мигове, когато чакаш да дойде лошото, или да дойде доброто, разчитам на вашия разум", завърши изказването си левият депутат.

Човешкият призив на Данаилов обаче не беше чут от управляващите. Депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху наложения от властта мораториум за заплащане на иновативни лекарства от НЗОК през 2018 г. Резултатът от гласуването беше: 126 срещу 95 гласа в полза на забраната догодина в позитивния лекарствен списък да влязат нови 32 молекули за лечение на редки болести или иновативни терапии.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов реши да отвърне на личната история на Данаилов като онкоболен с кратък преглед на страдащите от рак в ГЕРБ.