Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил писма до Димитър Лазаров - председател на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на СРС и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения и Цветан Цветанов - председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

По повод изявления на г-н Бойко Рашков, председател на НБКСРС, за тежки нарушения при прилагането и използването на СРС, допуснати от органите на прокуратурата и ДАНС, главният прокурор предлага на народните представители тези твърдения да бъдат обсъдени на нарочно заседание на ресорната комисия или на съвместно заседание на двете комисии. Главният прокурор предлага на заседанието да бъде поканен целият състав на НБКСРС (не само председателят, тъй като Бюрото е колективен орган), както и председателите на ДАНС и ДАТО.

Сотир Цацаров в дух на прозрачност предлага на народните представители заседанието да е открито за медии.

"Моето разбиране е, че само в хода на такъв институционален диалог българските граждани могат да получат информация, която отговаря на истината и не е изкривена от лични амбиции и партийни пристрастия", обрисува мотимите си Цацаров.

Ето и пълния текст на писмото му, разпространен от сайта на Прокуратурата на Република България:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА ПАРЛАМЕНТАРНИ КОМИСИИ,

На 23.11.2017 г. се проведе заседание на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на СРС и достъпа до данните по ЗЕС, на което бе обсъден докладът за дейността на НБКСРС за 2016 г. На заседанието на парламентарната комисия присъстваха г-н Бойко Рашков, председателят на ДАНС и главният прокурор.

На 6.12.2017 г. по повод приемането на доклада на НБКСРС в пленарната зала бяха поканени за участие в заседанието на Народното събрание. Всеки от нас имаше възможността да направи изказване пред народните представители, като изложи съответни факти, както и позицията си по обсъжданите въпроси. Заседанието бе открито и цялата дискусия бе публично достояние.
Последваха медийни изяви на г-н Бойко Рашков, в които бяха отправени от него твърдения за тежки нарушения на закона при прилагането и използването на СРС, за нарушения на прокуратурата и ДАНС, както и множество упреци към ръководството на ПРБ и ДАНС.

Считам, че отправените за пореден път от него сериозни обвинения следва да бъдат обсъдени на заседание на ръководените от вас комисии, защото имат пряко отношение към спазването на закона и правата на гражданите, а също и към вътрешната сигурност. Предлагам да обсъдите необходимостта от такова заседание – на ресорната комисия или съвместно на двете комисии. Моето разбиране е, че само в хода на такъв институционален диалог българските граждани могат да получат информация, която отговаря на истината и не е изкривена от лични амбиции и партийни пристрастия.

Ако намерите предложението ми за основателно, моля да поканите за участие в заседанието г-н Рашков, както и членовете на НБКСРС (а не само председателя), тъй като Бюрото е колективен орган. Моля да поканите също главния прокурор, председателя на ДАНС и председателя на ДАТО.

Отправям и още едно предложение към вас – за провеждане на заседание, което е открито за медиите. 
                            
                        ГЛАВЕН ПРОКУРОР:
                                СОТИР ЦАЦАРОВ