Така започва есето, написано от Салма Хайек, в което актрисата описва с подробности преживяното по време на работата ѝ с Харви Уайнстийн, нежеланите му сексуални аванси и заплахи с насилие. В текста, публикуван в „Ню Йорк Таймс“, номинираната за Оскар актриса пише, че години наред е казвала „не“ на продуцента, който непрекъснато искал от нея различни сексуални активности. Така тя се присъедини към онези вече около сто жени в Холивуд, обвиняващи Уайнстийн в подобни перверзии.

„Не – на настояването да му отворя вратата по всяко време на нощта, хотел след хотел, локация след локация, където той се появяваше неочаквано, включително и когато снимах един филм, с който той дори нямаше нищо общо“, пише тя.

„Не – на искането му да си вземем душ заедно. Не – на настояването да му позволя да гледа, докато аз си взимам душ. Не – да се съглася да ме масажира. Не – на опита му да доведе негов приятел, който да ме масажира гол. Не – на предложението му да ми прави орален секс. Не – на идеята му да ме види гола с друга жена.”

Всяко едно нейно „не“ е било посрещано с „Макиавелианската ярост на Харви“ и макар че често се опитвал да постигне намеренията си със сладки приказки, бруталните заплахи също били редовна част от арсенала му. Веднъж – твърди тя – „побеснял“, той ѝ казал:

„Ще те убия. Не си мисли, че не мога.“

Хайек е работила с Уайнстийн по „Фрида“, биографичен филм за художничката Фрида Кало. Актрисата споделя как, след като отказала да спи с него, той се опитал да я отстрани от продукцията, въпреки че тя била водещата фигура в проекта. След като изпълнила исканията му по отношение на сценария и бюджета, той се съгласил да я остави да играе главната роля.

Но по време на продукцията той бил недоволен, че тя не използва достатъчно физическите си дадености.

„Каза ми, че ще продължим при едно условие – пише Салма. – Ще ми позволи да довърша филма, само ако се съглася да направя секссцена с друга жена. И настояваше за пълна фронтална голота. Постоянно настояваше за повече кожа, повече секс.“

За да не бъде спряна продукцията, тя се съгласила.

„В този ден пристигнах на площадката, където щяхме да снимаме сцената, която вярвах, че ще спаси филма – разказва Хайек. – И за първи път в кариерата си получих нервен срив: тялото ми започна да се тресе неконтролируемо, не можех да си поема дъх, избухнах в сълзи, без да мога да се овладея.”

„Фрида“ получава шест номинации за „Оскар“, включително и за Хайек за най-добра актриса. Тя пише, че дори когато го срещала след излизането на филма, той „я ужасявал“.

„Докато в нашата индустрия няма равенство, докато мъжете и жените не станат еднакво ценени във всеки един аспект, нашата общност ще продължи да бъде подходяща среда за хищници – пише актрисата. – Благодарна съм на всеки, който слуша какво сме преживели. Надявам се, че добавянето на моя глас към хора на онези, които най-накрая проговориха, ще хвърли светлина върху това - защо е толкова трудно и защо толкова много от нас са чакали толкова дълго.“

Твърденията на Хайек идват след десетки други свидетелства на жени в Холивуд, сред които Ашли Джъд, Роуз Макгоуън и Анабела Шиора, които обвиняват Уайнстийн в сексуален тормоз.

"Площад Славейков"