Унгария, Полша, Чехия и Словакия дават общо 35 милиона евро за борба с миграцията. Парите ще отидат за укрепване на границите на Либия, която е част от маршрута на мигрантите от Северна Африка към Европа.

"Финансовата помощ и готовността за изпълнение на проекта е поредната демонстрация на убежднението на Вишеградската четворка, че с миграционния натиск върху Европа можем да се справим ефективно единствино чрез защита на външните граници", пише в съвместното изявление на четирите страни.

Лидерите на Унгария, Полша, Чехия и Словакия се срещнаха днес с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел, където обсъдиха миграционната политика на Съюза.

"Направихме това, защото вярваме в единството на Европейския съюз. А това е елемент от миграционната политика на ЕС, който работи добре и постига резултатите, които очакваме - заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан. - Затова искаме да засилим сътрудничеството си по тези въпроси на миграционната политика."

Миналата седмица Европейската комисия започна дела в Съда на ЕС срещу Полша, Унгария и Чехия, защото не изпълняват решения на държавите членки от 2015 г. за квотно преразпределяне на мигранти от Гърция и Италия. 

"Влизането в Европейския съюз не е неотменимо човешко право и Европейският съюз трябва да се защити", коментира днес словашкият премиер Роберт Фицо. "Ще бъде огромна грешка да се продължи с политика, която създава разделения в ЕС."

"Ще решим проблема, като се борим срещу тази миграционна мафия, която прави милиарди евро, като довежда тези нещастни хора в Европа, обещавайки им по-добро бъдеще, което обаче нямада се случи", каза пък новоизбраният премиер на Чехия Анджей Бабиш.

Още в началото на годината Европейският съюз се ангажира с ограничаването на миграцията от Либия. Блокът обучава либийската гранична и брегова охрана и поддържа военноморска мисия за спиране на нелегалния трафик край бреговете на страната. 

Либия може да се възползва и от европейския доверителен фонд за развитие на  Африка. На предишната среща на върха в Брюксел Юнкер коментира, че европейските страни не изпълняват задълженията си към фонда.

През февруари Еврокомисията предложи допълнителна финансова помощ от 200 милиона евро за няколко свързани с миграцията цели - обучението на либийските граничари, икономическа помощ за местните общности в страната, които приемат мигранти, подпомагане на доброволни връщания на мигрантите, борба с трафикантите на хора и информационна кампания сред нелегалните мигранти за това какво ги очаква след опасното пътуване през пустинята и Средиземно море към Европа.

Инициативата е ръководена от Италия, която понася най-големия миграционен натиск от средиземноморския маршрут.

"Когато става дума за миграция, разделението е между Изток и Запад", коментира председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск при пристигането си в Брюксел. "Това разделение е придружено от емоции, които затрудняват откриването на общ език. Трябва да работим по-интензивно и по-ефективно за единството си."

Миграционната политика е сред ключовите теми на срещата на върха в Брюксел.