Валери Симеонов е безспорен шампион по гафове. Поне според една пета от българите той най-често с действия или думи е на ръба. Следва го - макар и с много по-слаб резултат правосъдната министърка Цецка Цачева. 

Център за анализи и маркетинг - 12/17

Изследването е проведено и финансирано от Центъра за анализи и маркетинг сред 821 пълнолетни граждани на страната. То се появава в деня, в който Валери Симеонов за пореден път, но с голяма острота изрази недоволството си от отношенията в управляващата коалиция и решенията на премиера Бойко Борисов - конкретно за отлагането на приемането на концесията за "Юлен" за Банско.

Изследването показва негативни нагласи към вицепремиера Валери Симеонов. Личният му рейтинг вече е 20,1% доверие срещу 69,5% недоверие, с което се доближава до традиционно неодобрявания извън електората си Волен Сидеров, отбелязват от ЦАМ.

Център за анализи и маркетинг - 12/17

В спора на Симеонов с медиите над 50% от гражданите са твърдо на страната на журналистите, а само 18% - на вицепремиера. Повече от половината запитани смятат, че заради скандалите той трябва да подаде оставка. Като цяло, само 2,4% от запитаните дават отлична оценка на правителството, докато близо една трета са категорични, че то се справя лошо.

Едва една четвърт от анкетираните подкрепят безусловно отпадането на давността на свързаните с приватизация престъпления. 21 на сто правят уговорката, че това може да се случи, но само за концесионни сделки и обществени поръчки. Повече от една пета въобще не могат да преценят.

Център за анализи и маркетинг - 12/17

 

Ако изборите бяха днес, „Обединени патриоти” губят 3% от резултата си спрямо март т. г. Реформаторският блок би влязъл на мястото на „Воля”, която едва се задържа на прага за държавна субсидия от 1%, показват резултатите на Центъра.

И ГЕРБ, и БСП биха спечелили от вот днес – съответно, 3,9% и 4,5% повече от взетото на парламентарните избори.

Център за анализи и маркетинг - 12/17

Очакванията на българите от европредседателството не са особено ясно формулирани и изяснени. Малко над 8 на сто се надяват на повече инвестиции и средства от еврофондовете, 12,9 на сто – по-добър имидж, 4,6 на сто – стабилизиране и повече доходи. Преобладаващ отговор с 23,4% обаче е „Нищо”.