Газопроводът "Турски поток" - проектът на Русия и Турция, който "замести" "Южен поток", ще смени маршрута си и вместо в Гърция, тръбата ще влиза в България и оттам ще продължава за Румъния, Унгария и Австрия. Това съобщава турският вестник "Хабертюрк", цитиран от БТА.

Под заглавие "Турски поток сменя маршрута си" в публикацията се посочва, че е извършена "изненадваща промяна в предварително набелязания маршрут, България е била "уведомена на най-високо ниво" и вече тече подготовката, се твърди още в публикацията.

Подобна новина от Министерството на енергетиката до момента не е съобщавана. Проверка на Клуб Z показа, че и депутатите от енергийната комисия в Народното събрание не са в детайлите на темата. Няколко часа след публикацията в турския вестник обаче премиерът Бойко Борисов я коментира от Брюксел, където е на срещата на върха на на Съвета на ЕС.

"Август ходихме на инспекция за газопровода от България до Турция. Кое ви учудва? Защо строим този интерконектор, защо мислите се готвим за този момент? Кога "Турски поток" е минавал през Гърция?", попита Борисов.

Той обясни каква е логиката:

"В момента газът за Турция минава през България. Когато мине "Турски поток", този газ, който минава в момента през България, ще спре. За да не ни останат празни тръбите, ние се договорихме на 1 юли 2018 г. да е готов интерколекотрът ни с Турция. Той се строи в момента, там са машините, полагат се едни огромни тръби", разясни премиерът.

"Едната тръба от "Турски поток" си отива в Истанбул, а другата ще дойде в България, иначе оставаме встрани от газопреносната мрежа. С това нещо съм запознал и колегата Туск, и Юнкер. В кабинета на Юнкер стои именно тази схема на "Турски поток". В термина, който сме приели, става въпрос не за транзит, а за търговия. Ние по нашите газови магистрали ще транспортираме. Газовият хъб се казва "Балкан", а аз добавям към него и Европейски", каза още Борисов по темата "Турски поток".