Парче суша, образувано през 2014 г. след изригване на вулкан, може да просъществува в продължение на десетилетия, пише в. "Гардиън".

Това гласи проучване на НАСА за ново образувание в южната част на Тихия океан.


Островът от вулканична пепел неофициално се нарича Хунга Тонга-Хунга Хаапай. То принадлежи на Кралство Тонга. Създаден е след подводно изригване на вулкан в периода между декември 2014 г. и януари 2015 г.

Първоначалните прогнози бе парчето суша да просъществува едва няколко месеца. Сега обаче учени от американската агенция НАСА смятат, че периодът ще продължи между 6 и 30 години.

От НАСА следят новия остров от образуването му чрез снимки с висока резолюция и с използването на оптични сензори и радар. Това позволи на агенцията да установи как такива образувания се появяват и оформят с течение на времето.

Освен това островчето позволило на учените да добият представа за подобни процеси и на други места в Слънчевата система, сред които Марс.

 

През май 2016 г. изследователите смятали, че Хунга Тонга-Хунга Хаапай се разпадал, след като океанските вълни се стоварили върху югоизточната част на вътрешната стена на кратера, като отворили огромно езеро. Месец по-късно обаче се образувала пясъчна преграда и островът продължил да се стабилизира в течение на годината.

Засега учените не могат да разберат защо островът е просъществувал толкова дълго време. Отговор може да даде Съртси - подобен остров, образувал се край Исландия. Затоплената морска вода влязла във взаимодействие с пепелта след изригването, формирало Съртси, като променило по химичен път неговите чупливи и ерозирали скали и ги превърнало в по-твърд материал. Изследователите смятат, че нещо подобно се е случило и в Южния Пасифик.