За първи път в историята на нискотарифната авиокомпания "Райънер" (Ryanair) започва стачка днес в Италия. От България превозвачът има полети до италианските градове Милано, Пиза, Рим и Венеция.

В продължение на 4 часа пилоти и наземен персонал спират работа. Причината - служителите на превозвача настояват да се промени цялата система на договори и колективно договаряне, която дава твърде много власт на ръководството. Пилотите твърдят, че европейската компания с най-много превозени пътници изпитва недостиг на екипажи. През есента "Райънер" отмени 20 000 полета заради това, че няма резервни екипи, но сега отхвърля твърденията на пилотите.

След стачните действия в Италия в рамките на 4 часа следва 24-часова стачка на пилоти в Ирландия и Португалия на 20 декември, сряда. Не е изключено към недоволните служители да се присъединят и пилоти в Германия и Испания. Кои полети ще бъдат засегнати в седмицата точно преди Коледа ще стане ясно в понеделник, 18 декември.

На свой ред ръководството е предупредило стачкуващите, че може да не получат повишения и че самолетите може да бъдат преместени към бази с по-ниски разходи.

"Райънер" е създадена преди 32 години в Ирландия. Авиокомпанията не признава профсъюзи в дейността си и залага на собствена система за колективно договаряне, базирана на ирландското законодателство.