Удивително единодушие – това е станало на изнесено заседание на вътрешната комисия в Русе, където по предложение на БСП и с малко „допълнение“ от ГЕРБ последните късове от опит за административна реформа на МВР са пратени в коша.

Това е станало чрез промени в Закона за МВР, които зачеркват цялата глава, предвиждаща да се създаде държавно предприятие "Център за предоставяне на услуги". Идеята беше чрез него вътрешното ведомство да се разтовари от неприсъщи му административни дейности - издаване на лични документи, регистрация на превозни средства и други и да съсредоточи усилията си в борбата с престъпността. (както и, разбира се, най-важното: заетите с тези дейности чиновници да са с редуциран брой и "екстри", б.р.)

Зам.-вътрешният министър Красимир Ципов заявява пред „Дневник“ - медията, която разкрива отпадането на държавното предприятие, че бил изненадан от промяната в последния момент. По думите му МВР дори е имало известна готовност за въвеждане в действие на предприятието, въпреки че ръководството е щяло да иска два или три месеца отсрочка. Все пак не са започвани нито конкурси за чиновници, нито се е мислело за сграда или друго в практичен порядък.

От БСП пък Красимир Янков от БСП заявил, че от партията му са предложили да отпадне предприятието, защото то

давало на вътрешното министерство монополно положение.

Ами то МВР и в правото да проверява паспорти или да ви гони по улицата и – не дай, Боже – да стреля по вас, пак има монополно положение...

От финансовото министерство отговарят на запитването от "Дневник", че от предвидените за реформата 3 х 10 млн. лв., първите проформа не са включени в проекта за бюджет за 2018 г., но са били част от програмата за три години напред до 2020 г. Де факто никога не са били отпускани, било е хипотетично.

Жалкото отпадане дори на тази идея от времето на министър Румяна Бъчварова най-вероятно ще остави най-харчещото за заплати нещо в държавата "сан шанжман" - в блатото на собствената му безизходност и абсурдност.

МВР получава над 1 млрд. лв. годишен бюджет, който всяка година расте, а непроменен и дори нарастващ процент от него (над 90 %) отиват за заплати. Така нищо не може да се промени, защото няма пари, а няма пари, защото нищо не се променя...

Пръв министърът от ГЕРБ Валентин Вучков заговори за острата нужда от мащабна реформа във ведомството - мастодонт.

"МВР се задъхва от собствената си административна тежест и трудно изпълнява своите функции", призна министърът.

Вучков инициира поредица от планове, призна, че ще се наложат съкращения на административен персонал и рязко преназначаване на "чантаджии", т.е. - чиновници без реалните функции на полицай или пожарникар по Закона за държавния служител.

Историята помним как свърши - с оставка на самия Вучков... 

Наследничката му на поста Румяна Бъчварова, която бе атакувана от множество стачки и брожения от личния състав на министерството, се бори да остане поне идеята за отделяне на голяма група чиновници във въпросното държавно предприятие. Сега и това отива в небитието...

За финал нека цитираме Цветан Цветанов, който отговаря на запитване по темата с думите:

 " Какво да се прави?!"