Янош Поч, депутат от управляващата партия „Фидес“ на премиера Виктор Орбан, явно смята, че това е много смешно. Всъщност обаче смешката му е ужасяваща. В своя профил във фейсбук той поства снимка от едно традиционно колене на свиня, на която се виждат група хора и закланото животно. Върху кожата на свинята някой е написал на унгарски: „Това беше Сорос!!!“ Под снимката Поч добавя намигащ емотикон и коментара си: „Една свиня по-малко…“

 

 

Снимката и коментарът на Поч предизвикаха голяма обществена възбуда. Повече от хиляда потребители написаха във фейсбук осъдителни коментари. В отговор Поч заяви, че не разбира възмущението, защото ставало дума за една свиня, а не за онзи американски милиардер, срещу когото премиерът Орбан вече от доста време води публична кампания.

Антисемитизъм в действие

Този само привидно наивен отговор окончателно вбеси част от обществеността, включително и редица умерени консерватори. 120 от най-известните унгарски интелектуалци, сред които писателят Дьорд Конрад, философите Агнес Хелер и Гаспар Миклош Тамаш, както и режисьорката Елдико Ениеди, вече искат оставката на Поч. Остър протест отправи и фондацията на Сорос „Отворено общество“: „Това е шокираща атака срещу Джордж Сорос. Тази снимка се вписва в дългата и мрачна традиция на антисемитизма и е пореден пример, че в Унгария на Виктор Орбан антисемитизмът е официално приет.“

Фракционният лидер на „Фидес“ контрира, че критиката е „част от антиунгарската кампания на Сорос“. А премиерът Орбан каза пред журналисти, че коленето на свине не влиза в компетенциите на правителството. Самият Янош Поч не отговори на многократните телефонни и писмени опити на ДВ да се свърже с него.

Този скандал е показателен за отровената обществена атмосфера под управлението на Орбан. Правителственото мнозинство използва реторика, която понякога звучи като десен екстремизъм – и постепенно се превръща в част от всекидневието. А в навечерието на парламентарните избори идната пролет могат да се очакват и още по-лоши неща.

Мишената Сорос

През тази година имаше вече две правителствени кампании с антисемитски мотиви срещу Сорос, обявен за кукловод на някакъв антиунгарски заговор. Втората кампания призова унгарците да дадат отпор на (в действителност) несъществуващия заговор на Сорос да наводни Европа с бежанци.

Както се знае, Джордж Сорос е от еврейско-унгарски произход и от 80-те години насам чрез фондацията си „Отворено общество“ дари милиарди евро в източноевропейските страни за насърчаване на социални и правозащитни проекти. Виктор Орбан, който сам е бил стипендиант на Сорос, от две години насам е тръгнал на битка срещу милиардера и не пропуска възможност да го атакува.

Но не е само Сорос. Според Орбан целият международен капитал се опитва да навреди на Унгария. И това далеч не е всичко. Орбан и други политици от неговата управляваща партия редовно призовават за връщане на смъртното наказание, използват хомофобски клишета и почти неприкрито обявяват ромите за мързеливци и престъпници.

"Дойче веле"