Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви за законови промени и за създаване на единен регистър на СРС.

"Защото сега съдията във Видин не знае какво подписва съдията в София", каза главният прокурор след разразилия се публичен скандал между него и председателя на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков.

Както е известно, Рашков първо изнесе в парламента данни, че имало безконтролно послушване, след което обвини Цацаров, че с негова заповед на прокурорите е забранено да оказват съдействие на бюрото и то не може да изпълнява функциите си по контрол.

На днешната пресконференция обаче Цацаров нападна Рашков, че искал да чете какво пише вътре в СРС, т.е. "какво са си говорили обвиняемият" и други лица. Обвинителят използва израза, че опонентът му е "воден от любопитство".

Той каза, че НПК постановява кои имат право да се запознават със съдържанието на веществените доказателствени средства на база на СРС (т.е. - само разследващите), а всички други - само с разрешение на наблюдаващия прокурор.

Цацаров директно нападна Рашков, че НБКСРС има пълен достъп да проверява кой е поискал и кой подписал дадено СРС, на какво основание, дали е законно удължено СРС-то, дали след това не е продължено прилагането му неправомерно.

"Въпросът е дали членовете на бюрото имат достъп до веществени доказателствени средства (каквито са СРС, б.р.). Защо му е на г-н Рашков да чете СРС", попита главният прокурор.

Както Клуб Z писа, той вчера дори прати писмо до парламента, където иска да бъдат изслушани целият състав на Бюрото, при това пред журналисти.

Що се отнася до въпросната инструкция до прокурорите - тя била разпратена още през 2015 г. и вътре пише да оказват пълно съдйстие на Бюрото, включително с достъп до документи и до помещения.

Той попита - защо при направените досега десетки проверки Рашков не се е сетил, че тази инструкция му пречи, а изведнъж сега. И заяви, че той явно е движен от политическа сила, а Илиана Беновска услужливо довърши мисълта му, че това е БСП. И го попита не се ли чувства обект на "ешелонирана атака".

Цацаров каза още, че при въпросното изслушване в парламента - на годишния доклад на Бюрото, си разменил няколко съвсем колегиални думи с друг член - Славчо Велков. Но после бил изпуснат "духът от бутилката".

Иначе днес Цацаров, шефът на спецпрокуатурата Иван Гешев, главният секретар на МВР Младен Маринов и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов се похвалиха с успешна акция срещу 5-членна група, произвеждала метамфетамин в с. Долно Сахране.

Лидерът на бандата пък - рецидивист, който скоро излязъл от затвора, организирал в механа в Габрово цех за производство на фалшиви евро и долари.

Машината от типа "Хайделберг" била способна да прави практически всичко и е заловена, преди към пазара да тръгнат неистински банкоти от евро и щатски долари.

Фалшификаторът пък по данни на спецпрокуратурата бил един от двамата или тримата най-добри в страната.

Що се отнася до доклада на турските служби за "Булгартабак", той е постъпил в прокуратурата чак вчера в края на работния ден. Документите са били изпратени от МВР.