Президентът Румен Радев обяви, че ще постави пред Консултативния съвет по национална сигурност темата за "дефицит на държавническо мислене за секторите „Сигурност“ и „Отбрана“.

Това обяви самият той, след като взе участие в тринадесетия Национален иновационен форум, цитиран от "Фокус". Поводът - обявената обществена поръчка за ремонта на МИГ-овете за до 81 милиона лева, за която Клуб Z първи писа, връщането на проекта за нови изтребители в изходна позиция, коментарите на премиера Бойко Борисов за транспортната военна авиация и т.н.

„Тази тема вече се преекспонира. От това, което чух и прочетох на заседанията на Министерския съвет, тези неща се повдигат, когато има някакви други проблеми. Също така с интерес чух, че се търсят функции на военнотранспортната ни авиация. Аз мога да припомня какви функции изпълняваше тя. В периода 2009-2012 година имахме някъде към 70 полета с много интересни функции. Така че няма дефицит на функции, има дефицит на стратегическо мислене, на държавническо мислене по отношение на секторите „Сигурност“ и „Отбрана“. Има харчене на парче. Това вече е факт“, коментира президентът Радев.

По думите му няма ясно фокусирана визия как да се изграждат способности, съвместимо с партньорите ни, поне за 10-15 години напред.

„За мен тенденцията за една абсолютно разпиляност все повече набира скорост. Аз ще поставя много ясно този въпрос на Консултативен съвет по национална сигурност. С връщането на проекта за придобиването на нов тип изтребител на практика всичко се върна в началото“, каза още държавният глава. 

Румен Радев коментира и отхвърленото вето върху мораториума за плащане на иновативни лекарства от НЗОК през 2018 г. Както и дебатите по темата вчера в парламента. Той намекна, че по темата трябва да се произнесе и Конституционнният съд. Държавният глава има право да го сезира, а такава заявка вече направиха от БСП, както и омбудсманът Мая Манолова. Очаква се и подкрепа от ДПС.

 „Аз се надявам и управляващите, и българският парламент да си дават ясна сметка какво се случи през последните два дни. Те са на път да загубят своя човешки облик, защото българите някак си свикнахме да ни се отнемат всички неща, касаещи нашето достойно съществуване в течение на годините – и заплати, и пенсии, и социални права. Но вчера се посегна на последното – на надеждата“, заяви Радев.

„Това е, което ме притеснява, и то нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако предния ден, на заседание на Министерския съвет, в рамките на около 40 минути на масата не се извадиха около 740 милиона лева и се хвърлиха и изчезнаха – по критерии и механизми, които са неясни. Да, обществено значими проекти. Да, основни пътища. Да, едни хора ще стават още по-богати, други хора ще стават още по-бедни и болни“, отбеляза още президентът.

По думите му цинизмът не би бил толкова брутален, ако не ставаше дума за едва 25-30 милиона лева, които са съизмерими с партийните субсидии на големите партии.

На въпрос дали Конституционният съд може да реши проблема, президентът отговори: „Не мога да кажа. Това е въпрос към Конституционния съд. Там има достатъчно компетентни съдии, но за мен са нарушени основни права от Конституцията."