Бившият руски министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев бе осъден днес на 8 години лишаване от свобода, които ще излежи в колония със строг режим, предаде Нюз.Ру.

Той бе признат за виновен във вземане на подкуп в размер на 2 милиона долара.

Улюкаев ще плати и глоба в размер на 130 милиона рубли (2,2 милиона долара).

Наказанието, което Улюкаев получи, е минималното, което се дава за приписваните му престъпления. Срокът от една година, прекарана под домашен арест, ще бъде зачетен към присъдата.

Огласяването на присъдата продължи 2 часа и половина. Още преди тя да бъде произнесена, защитата на бившия министър обяви, че ще обжалва.

Улюкаев стана най-високопоставеният руски политик, осъден след разпадането на СССР през 1991 г. Той е и първият министър, арестуван в съвременната история на Русия.

Анализатори виждат в делото политическа окраска.

Според съдия Лариса Семьонова от Замоскворецкия съд той лично е взел сума в размер на 2 милиона долара от Игор Сечин, главен изпълнителен директор на петролната компания "Роснефт". Самият Сечин, призован четири пъти като свидетел, не се яви нито веднъж на делото. В резултат главен свидетел стана генералът от Федералната служба на сигурност (ФСБ) Олег Феоктистов, оглавявал службата за сигурност на "Роснефт" в момента на ареста на Улюкаев.

Улюкаев влиза в съдебната зала, ескортиран от полиция.

Прокуратурата искаше 10 години в затвор при строг режим и глоба от 500 милиона рубли (около 8,5 милиона долара). Обвинението също така настояваше той да бъде лишен от почетните си звания и държавните си награди.

Самият бивш министър не се призна за виновен, а пред съда каза, че вината му е само в това, че твърде често е прибягвал до компромиси в бюрократичната въртележка.

По данни на Следствения комитет (СК) подкупът, заради който бе задържан Улюкаев, бил получен като благодарност за издадената от министерството положителна оценка, позволила на "Роснефт" да купи от държавата 50,8 на сто от акциите на по-малкия производител на петрол "Башнефт".

През октомври 2016 г. "Роснефт" придоби малко над половината от "Башнефт" срещу 330 милиарда рубли (около 5 милиарда долара). Но нито действията на двете компании, нито сделката са били поставяни под съмнение.

Случаят е политически

Случаят има политически заряд, тъй като Сечин е представител на мощна фракция в Кремъл, която е за по-голям държавен контрол над икономиката. Хората от това крило често са на нож с икономистите либерали в правителството, сред които е и Улюкаев.

От години нараства напрежението между клановете в Кремъл, твърдят хора, запознати със съперничеството. То е нещо твърде необичайно такива търкания да излизат наяве толкова открито и по такъв драматичен начин.

Игор Сечин

Игор Сечин е един от най-верните хора на Владимир Путин. Двамата се познават от десетилетия насам. Сечин изигра важна роля в забогатяването и засилването на държавните компании, като често печелеше подкрепата на Кремъл за превземане на сметките на частните фирми.

Срещу това се съпротивляваха икономистите либерали. Сред тях има хора от правителството и други с влияние върху Путин. Те твърдят, че държавните компании задушават частното предприемачество, което Русия има нужда да стимулира, за да постигне икономически растеж.

Наблюдатели на Кремъл заявиха, че арестът на Улюкаев е отслабил въпросните либерални икономисти.