Изкуствен интелект помогна за първото откритие на звездна система, която е съставена от същия брой сходни като структура планети като Слънчевата система.

Преди се смяташе, че звездата Kepler-90 от съзвездието Дракон поддържа в орбита седем планети. С помоща на Google Artificial Intelligence, който позволява на компютрите да се "учат", изследователите от НАСА откриват в архивна информация, събрана от телескопа "Кеплер", осма планета.

Това прави системата на звездата, която се намира на 2 545 светлинни години от Слънцето, едниствената открита досега, която има същия брой планети като Слънчевата система.

"Точно както очаквахме в архивните данни от "Кеплер" се крият изумителни открития, които очакват правилната технология, за да излязат наяве", казва Пол Херц, директор на астрофизичния отдел на НАСА.

Идеята да се използва изкуствен интелект за откриване на екзопланети хрумва на Кристофър Шалю, софтуерен инженер на Google Artificial Intelligence в Калифорния, и Андрю Вандербург, астроном и докторант в НАСА. Те започват като "учат" софтуера да различава снимки на котки и кучета. Накрая стигат до засичане на екзопланети чрез анализ а промените в интензитета на светлината, когато планетата минава пред звездата. Накрая учените използват софтуера за анализ на данни, събрани от телескопа Кеплер и така правят откритието си.

Новооткритата планета е наречена Kepler-90i. Тя обаче съвсем не е гостоприемна - малка, вероятно почти без атмосфера и много гореща, подобна на Меркурий - най-близката планета до нашето Слънце. Системата на звездата Kepler-90 е много подобна на Слънчевата, но планетите обикалят по много по-малки орбити - най-далечната е на разстояние близко до това между Слънцето и Земята.

"Звездната система на Kepler-90 е като мини версия на нашата Слънчева система. Има малки планети по-близо до звездата и газови гиганти по-далеч, но всички те са много по-близо една до друга", казва Вандербург.

От изстрелването си през 2009 г. Кеплер наблюдава повече от 150 000 звезди в търсене на екзопланети и определне на вида им - дали са сходни със Земята и дали поддържат подходящи условия за развитие на живот. Изкуственият интелект допринася работата на учените, защото софтуерът може да засича по-слаби промени в интензитета на светлината.